ANA ima 11 godina i još NE HODA, a ljekari sada imaju SUPER VIJESTI

Datum:

Share post:

Ana Iris Filiposki, jedanaestogodišnja djevojčica iz Pančeva, od rođenja vodi tešku bitku sa posljedicama kasnog porođaja zbog kojih još uvijek ne može samostalno da hoda i govori.

Anina borba sa cerebralnom paralizom i epilepsijom je borba za život cijele njene porodice, sestre i roditelja, prijatelja i stručnjaka koji vjeruju da je potrebno još samo malo da bi Ana pobijedila. Postoji realna i ogromna nada da bi fetalne matične ćelije (FSC) koje bi Ana trebala da dobije u Ukrajini mogle u potpunosti da joj promijene život. Ali, da bi uspjela da napravi prvi samostalni korak, i sve ostale, i da bi poboljšala govor, Ana mora da ode na transplantaciju matičnih ćelija koja košta 30.000 evra.

– Moja djevojčica čim je došla na svijet u porodilištu je prvih deset minuta reanimirana i samo nekoliko minuta nakon rođenja hitno je prevezena na Institut za majku i dijete. Od tog dana kreće svakodnevna borba, koja i danas traje. Ana je na fizikalne terapije išla i po dva puta dnevno u prvih godinu dana, provela je godinu dana u Budimpešti na tretmanima za djecu koja imaju hipotoniju, bila je na dvije operacije u Turskoj, uključena i u tretman iz Belgije poznat kao ABR i još mnogo različitih svakodnevnih terapija i raznih metoda – kaže majka Vladislava Filiposki.

Rad stručnjaka i tretmani su doveli do znatnih poboljšanja i, što je najvažnije, nema grčenje mišića. Ana mnogo bolje sjedi, sve razumije, ali hrabra, vesela i nasmijana djevojčica još uvijek nije napravila svoj samostalni korak i nerazumljivo priča.

Foto: Privatna arhiva

TESTNA REKLAMA

– Voli da bude u okruženju druge djece, drugih ljudi. Voli da ide u gradski park, na kej kraj rijeke, kod bake i deke. Sve bi ovo Ana i sama rekla da može kao i njeni vršnjaci. Ali ne može. Najviše od svega bih voljela da može da vodi sasvim normalan život – priča Anina majka.

Umjesto da se raduje novoj ekskurziji sa učiteljicom i drugarima, Ana se priprema, zajedno sa porodicom, za transplantaciju.

– Ani su neophodne rehabilitacije, delfino terapije, logopedski tretmani, razvojni i fizikalni tretmani i sve to kako bi ona sutra mogla da trči sa svojim vršnjacima. U Kijevu u bolnici matične ćelije bi joj u rukama smanjile spazam za još 70 odsto, imala bi bolje korišćenje ruku i prstiju za 60 odsto, koordinacija bi se poboljšala 65 odsto, a držanje šolje bez prosipanja bi bilo bolje 44,9 odsto, motorika prstiju i ruku 62 odsto. Moja Ana nikada nije sama držala čašu. Koliko je to samo dobro, zamislite čak 44,9 odsto, pa neka i prospe – puna je nade i optimizma majka male Ane i dodaje da je statistika uspješnosti liječenja jako dobra.

Liječila se u Budimpešti, imala je dvije operacije u Turskoj

Za po 50 odsto bi se Ani poboljšao rad nogu i koordinacija, a govor čak za više od 57 odsto. Ana bi mogla bolje da jede za skoro 60 odsto, a napadi bi se smanjili za 46 odsto. Ona bi konačno počela da živi normalniji život, kakav zaslužuju i ona i njena porodica.

Mišljenje ukrajinskih stručnjaka u koje svi polažu velike nade dodatno su motivisale djevojčicu i njene roditelje. Nadu nikada nisu ni gubili, ali sada imaju ozbiljan razlog da za Anin prvi korak uloži još više snage.

– Da nije do sada uloženo toliko volje, ljubavi i novca, bila bi potpuno nepokretna u krevetu. Voljela bih da moja Ana bude primjer kako je neko uspio da napravi iskorak i počne da hoda, da sve može da radi. Ona je i moj borac. Sanjam da je prohodala, da mi trči u zagrljaj. Ali, desiće se i to… već je vidim – kaže majka.

Za njen prvi korak

Za operaciju porodica Ane mora da sakupi mnogo novca. Uz njih su humanitarne organizacije i ljudi dobre volje. Organizovane su akcije, međutim samo jedna terapija sa prevozom do Kijeva je 10.800 evra, a iznos za njeno liječenje i sve neophodne terapije u Ukrajini je 30.000 evra. Od 2017. do danas porodica je za Aninu borbu uložila sva nasledstva, pozajmice i kredite, ukupno 200.000 evra, ali sada kada je potrebno tako malo da Ana napravi prvi korak potrebna im je pomoć.

Svi koji žele i mogu da im pruže podršku to mogu učiniti slanjem SMS koji sadrži 253 na broj 3030.

Za slanje SMS-a iz Švajcarske potrebno je upisati human253 i poslati na 455.

Novac se može uplatiti na dinarski račun 160-463449-30.

Devizni račun je 00-540-0001941.3 IBAN:RS35160005400001941358 SWIFT/BIC: DBDBRSBG.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: KOLO SRPSKIH SESTARA “MATI ANGELINA SRPSKA“ PROSLAVILO KRSNU SLAVU (foto)

Kolo srpskih sestara iz Lopara je obilježilo svoju krsnu slavu - Prepodobna mati Angelina Srpska. Tim povodom u hramu...

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu. Kompanija New Holland još jednom se upisala na...

Prva Liga Srpske: Glišić šokirao Zvijezdu 09, Rudar Prijedor okrenuo u nastavku

Kozara je šokirala Zvijezdu 09 i odnijela bod sa gostovanja. Ekipa iz Etno sela Stanišić je vodila 1:O sve...

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz Glasoviti film Australija reditelja Baza Lurmana, romantična epska...