ALEKSANDRA PANDUREVIĆ: Formiranje Savjeta ministara – šansa za SRPSKU da odblokira investicione projekte! (foto)

Datum:

Share post:

Post sa FB naloga Aleksandre Pandurević, člana Glavnog odbora SDS RS prenosimo u cijelosti:

Formiranje Savjeta ministara – šansa za Republiku Srpsku da odblokira investicione projekte!

“Za SNSD je važno da na nivou BiH ne bude blokada, posebno u vezi energetskih projekata. Stranke osmorke rekle su da nemaju namjeru neprincipijelno se ponašati po tom pitanju“.

Ovim riječima predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, prije nekoliko dana, obrazložio je ciljeve formiranja vlasti sa osam političkih partija iz Sarajeva. Isti dan, demantovao ga je Damir Marjanović, jedan od učesnika sastanka, koji je tvrdio da ta tema nije ni otvarana.

TESTNA REKLAMA

Prva sam spremna čestitati Dodiku ako uspije osmorku privoliti da odblokiraju izgradnju hidroelektrana na Drini, izgradnju gasovoda “Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije“, kao i aerodroma u Trebinju. Svi ovi projekti su investicije Republike Srbije i jasno je da je to primarni sarajevski motiv njihovog osporavanja, poznatim zloupotrebama Ustavnog suda BiH. Projekat “Gornja Drina“, kao i aerodrom Trebinje, apelacijom pred Ustavnim sudom BiH osporila su 24 poslanika iz Federacije, među kojima su i oni iz SDP-a i ‘Naše stranke’, partija koje danas čine dio osmorke. Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović bio je najglasniji u osporavanja investicija Republike Srbije.

Od osmorke nismo javno čuli izraženu spremnost da se prekine praksa suludog osporavanja značajnih projekata od kojih bi koristi imala čitava zemlja, a ne samo Republika Srpska. PDV ubran iz ovih investicija ide na zajednički račun odakle se dijeli po koeficijentima, preduzeća iz FBiH bi takođe učestvovala u izgradnji itd. O dobrobitima gasifikacije i novim izvorima električne energije suviše je i govoriti u vrijeme kada se gušimo u smogu i kada divljaju cijene energenata.

SNSD ima jedinstvenu šansu da ove projekte ponudi strankama osmorke kao “ulaznicu za Savjet ministara“. Sjetimo se samo slične situacije nakon izbora 2018.godine. Prošla je godina dana prije formiranja Savjeta ministara BiH i ustoličenja Zorana Tegeltije. SDA, kao tada nezaobilazan i dominantan politički faktor, među partijama iz Republike Srpske tražila je onu koja je spremna prihvatiti ANP, odnosno tzv. Program reformi. To je bila ‘ srpska ‘ulaznica za Savjet ministara“. Zbog želje za vlašću i straha da SDS i PDP prvi ne prihvate ANP, kapitulirao je SNSD, ali i Republika Srpska. Takve greške se ne smiju ponavljati zbog Republike Srpske i trebalo bi da nam budu nauk svima!

Šta bi u ovom momentu bila odgovorna nacionalna politika i vlasti, ali i opozicije?

SNSD je već u Savjetu ministara i nema nijedan razlog da žuri sa formiranjem novog po svaku cijenu. U poziciji je da strankama osmorke ponudi njihovu “ulaznicu za Savjet ministara“ i da ona bude:

Predsjedništvo BiH da podrži i da saglasnost za Sporazum o izgradnji gasovoda “Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije“, Sporazum o izgradnji aerodroma u Trebinju i Sporazum o projektu “Gornja Drina“.

Nova većina da odmah usvoji Zakon o prestanku mandata stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH, što je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Eventualana obećanja i deklarativne izjave lidera osmorke da će nešto podržati ne znače da će to i ispoštovati. Prije više od 18 godina potpisan je Sporazum o raspodjeli vojne i državne imovine, pa su kasnije protivno njemu radili upravo njegovi potpisnici iz FBiH (SDP ).

Ovo je jedinstvena prilika za Republiku Srpsku da odblokira značajne ekonomske projekte i potencijale koji će donijeti dobro svima. Ako propustimo ovu šansu, sledeću nećemo imati. Naprotiv, po staroj matrici, bićemo suočeni sa optužbama da smo mi ti koji nešto blokiramo, opstruišemo i otimamo od BiH.

Naravno, i opozicija u Srpskoj, a prvenstveno SDS kao državotvorna stranka, treba u čitavoj situaciji da se postave odgovorno i u interesu Republike Srpske. Ovo je šansa SDS-u da pokaže da je naučio lekciju zašto od izbora do izbora, od 2014.godine, ima pad glasova i da se vrati svojoj izvornoj nacionalnoj i državotvornoj politici.

To znači da će javno podržati ovakve uslove za formiranje Savjeta ministara BiH i da neće dozvoliti reprizu situacije sa ANP kada je međusobna utakmica i borba za vlast SNSD i SDS za ishod imala go protiv Republike Srpske. SDS, kao državotvorna i nacionalna stranka, treba svakodnevno tražiti od SNSD-a da iskoristi ovu jedinstvenu šansu da se odblokiraju projekti značajni za Republiku Srpsku i da to bude uslov svih uslova za formiranje novog Savjeta ministara.

To bi bio go za Republiku Srpsku, ali i za SDS. Stranački poeni ne dobijaju se pukim kriticizmom političkih protivnika, toliko smo valjda spoznali, nego izlaskom na teren i igranjem na njemu. Igranjem ZA Republiku Srpsku.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu… prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju za pravljenje “osjene tijela krstom“…

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu... prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju...

Isplaćeno 361.572 KM podsticaja za premiju za povrće

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je danas 361.572 KM obaveza po osnovu podsticaja za razvoj...

Nedostaje još 1.000 KM! Nataša Ćejić treba pomoć dobrih ljudi da bi se izliječila (foto)

Nataši Ćejić sa samo 26 godina odstranjena je žučna kesa, ali borba za zdravlje i dalje traje. Nedostaje...

Teodora Terzić iz Bijeljine – jedina žena među 65 vitezova, plivala za Časni krst (foto, video)

Zahvaljujući medijima, i ove godine imali smo priliku da vidimo ko je sve zaplivao za Časni krst na...