Aleksandar Aca Gavrić – TRAGEDIJA našem glumcu prekinula blistavu karijeru (foto)

Datum:

Share post:

NA VRHUNCU SLAVE POGINUO SA SVOJOM DEVOJKOM KOJA JE IMALA SAMO 18 GODINA: Tragedija je našem glumcu prekinula blistavu KARIJERU

Aleksandar Aca Gavrić bio je jedan od najtalentovanijih glumaca bivše Jugoslavije, a karijeru mu je obeležila uloga u filmu „Marš na Drinu“.

On je tu odlično odigrao kapetana prve klase Kostu Hadži-Vukovića, odnosno Bata Koleta. Često je glumio “opasne” momke, heroje, ali i negativce, a mnoge žene ludele su za njim.

Aleksandar Gavrić
FOTO: PRINTSKRIN

On je u filmu „Marš na Drinu“ maestralno odigrao ulogu kapetana prve klase, Kostu Hadži-Vukovića, odnosno Bata Koleta. Često je glumio “opasne” momke, heroje, ali i negativce, a mnoge žene ludele su za njim.

Uloga kapetana Lešija ga je učinila zvezdom, a fatalna automobilska nesreća zauvek ju je ugasila.

U eri procvata partizanskog filma, u kome je bilo potrebno ideološki prikazati borbu svih jugoslovenskih naroda protiv fašizma, „Kapetan Leši“ je 1960. godine bio jedan od prvih hitova, a Aleksandar Gavrić u naslovnoj ulozi prva, prava filmska akciona zvezda.

Aleksandar Aca Gavrić
FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE

Film je bio toliko popularan da je dve godine kasnije snimljen i nastavak „Obračun“, a pomama se proširila i na druge medije – u Reviji jugoslovenskog stripa je izlazio „Kapetan Leši“, a lik slavnog partizana crtan je, naravno, prema Gavriću. Markantan, sa izraženim crtama lica, visok preko 190 centimetara, Aleksandara Gavrića je ova uloga zauvek ustalila kao nekog ko igra jake ličnosti, sposobne, neustrašive i naravno „dobre momke“.

Toliko je voleo da snima da je i sam kupio kameru i beležio sve što mu je bilo interesantno. Pored domaćih, glumio je i u nemačkim i italijanskim filmovima.

Ironično, pre ovoga, a upravo zbog svog izgleda, Gavrić nije mogao da dobije veće uloge jer su ga reditelji smatrali „američkim tipom glumca“ sa kojim Jugosloveni ne bi mogli da se poistovete. Zbog toga je jedno vreme igrao isključivo u pozorištu, i to u Zadru i Splitu. Ipak, Kapetan Leši je to sve promenio.

Aleksandar Aca Gavrić
FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE

Svejugoslovenska popularnost mu je donela glavne uloge u svim filmovima Živorada Žike Mitrovića iz tog vremena na čelu sa hitom „Marš na Drinu“ iz 64-te u kom je igrao čuvenog Bata Koleta – kapetana Kostu Hadžikukovića. Posle toga, Gavrić se oprobao i u nemačkim i italijanskim akcionim filmovima. Današnjim rečnikom – Aca je bio velika faca, prenosi Dnevno.

Bio je izuzetno popularan, pa je mnoge šokirala vest o tome da je Gavrić poginuo 6. decembra 1972. godine.

Aleksandar Aca Gavrić
FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE

Stradao je u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila kod Inđije, a tada je imao 40 godina i bio je na vrhuncu popularnosti. Sa njim je u trenutku nesreće bila i njegova 22 godine mlađa devojka, koja je takođe nastradala.

Proslavila ga je uloga „Kapetana Lešija“ u istoimenom filmu Žike Mitrovića iz 1960. godine posle čega je igrao u svim filmovima ovog reditelja iz tog perioda – „Signali nad gradom“, „Obračun“, „Operacija Beograd“, „Marš na Drinu“… Oprobao se i u nemačkim i italijanskim akcionim filmovima.

Poslednju ulogu Aleksandar Aca Gavrić odigrao je u seriji “Paja i Jare”, gde je tumačio lik direktora Kostića.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: kurir.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RISTO VOJVODIĆ IZ MILIĆA – glavna spona u prijateljstvu dvorovljanskog Proletera i FK “Milići“ (foto)

Risto Vojvodić je kao učenik došao u Bijeljinu 1968. godine s namjerom da završi tehničku školu koja tada...

Šta kažu u PDP i SDS o stranci Jelene Trivić?

Jelena Trivić okuplja članove Narodnog fronta. Saznajemo da će joj se pridružiti veliki broj onih sa članskim kartama...

Sto dana Vlade Srpske: Nikad brže ostavke i nikad duže prazne ministarske fotelje

Nikad brže ostavke ministara i nikad duže prazne ministarske fotelje, glavno je oblježje Vlade Republike Srpske za prvih...

AUTOPUTEVI SRPSKE: Ćorić sa predstavnicima “Kineske korporacije za puteve i mostove“ CRBC

Nedeljko Ćorić, vd direktor Autoputeva Republike Srpske sastao se danas sa predstavnicima ''Kineske korporacije za puteve i mostove“...