Albanski guslar NE MOŽE DA ZAUSTAVI SUZE u emisiji posle odluke UNESCO o pevanju uz gusle (VIDEO)

Datum:

Share post:

Na starog lautara Jonuza Delaja emotivno je uticala odluka da se gusle, ili lauta kako je Albanci nazivaju, registruje na listi UNESCO kao nacionalno bogatstvo Srbije.

To ga je toliko pogodilo, da suze nije mogao da zaustavi. On je kazao da je lauta je sastavni deo njegovog života, koja se nasleđivala iz generacije u generaciju od članova porodice, kao muzički instrument koji daje identitet i predstavlja albanski narod.

 
 
 
REKLAMA  ♦ This content is free thanks to ads!
PREVOD
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
UŽIVO
–:– / –:–
 
 
 
Pređite na video za  s
Pređite na video

 

TESTNA REKLAMA
 

 
Proverite cenu usluge

YT_albanski_guslar_place_krivi_srbe_vesti_blic_safe_ZS02_VF_ree_ree

 

Kako piše "Koha", kada ga je voditeljka jedne emisije pitao za iskreno mišljenje o odluci koju je UNESCO doneo, Delaj se zaplakao:

– Dali smo im lautu, oni su nas opljačkali – kazao je on, rekavši da odgovornost za to snose albanske institucije.

U međuvremenu, piše "Koha", naučnik Sokol Shupo, koji je učestvovao u debati u UNESCO o guslama, odnosno lauti, rekao je da su pobednici oni koji lobiraju i koji su aktivni, i da su u konkretnom slučaju to bili Srbi koji su postigli ono što su želeli.

Sa druge strane, Shupo je okrivio Ministarstvo kulture i sve druge relevantne institucije koje se nisu potrudile dovoljno.

– Zato što imamo ovde neke ljude koji nemaju viziju, nemaju znanje ili informacije da bi ovaj posao uradili dobro – rekao je on.

A šta se zapravo desilo?

Pevanje uz gusle je krajem novembra ove godine upisano na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva kao nacionalno bogatsvo Srbije, i takva odluka doneta je na sednici UNESCO-vog međuvladinog komiteta za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Međutim, to je izazvalo nezadovoljstvo Albanaca, koji su inače i sami pokušali da pre nekoliko godina gusle registruju kao svoje kulturno nasleđe. To su zapravo pokušale zajedno da urade Priština i Tirana a zahtev je odbijen, kako su pisali albanski mediji, zbog toga što Kosovo nije članica UNESCO.

Ali, nisu oni jedini koji su nezadovoljni, već su to i ostale komšije iz regiona. Naime, kako su pre nekoliko dana izvestili prištinski mediji, ambasadori pri UNESCO iz Albanije, Hrvatske, Crne Gore, BiH i, kako se navodi, nekih drugih zemalja, podneli su toj organizaciji zajednički zahtev za postizanje konsenzusa o tome da li ovaj istrument pripada vizantijskoj ili arapskoj kulturi.

Pevanje uz gusle je treći upis Srbije na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Na nju su prethodno su upisani "kolo" 2017. i "slava" 2014. godine.

Upisom na tu listu obezbeđuje se bolja međunarodna vidljivost, a zajednice se podstiču da aktivno doprinose očuvanju i prenošenju izabranog elementa sopstvenog nasleđa.


 

Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...

KMF Radnik Bijeljina ima još jednog reprezentativca

Da se u ekipi KMF Radnik MD Shop ozbiljno radi, to pokazuju rezultati u prethodne dvije sezone, ali...

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina 24. avgusta

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina zakazana je za 24. avgust sa početkom u 10.00 časova u Skupštinskoj...