Akumulirani gubitak “Željeznica RS” 135 miliona KM

Datum:

Share post:

Željeznice Republike Srpske“ nastavljaju da gomilaju gubitke i prvi ovogodišnji kvartal su završile u minusu od 5,5 miliona KM.

U odnosu na isti prošlogodišnji period minus je povećan za 1,4 miliona maraka, dok je akumulirani gubitak preduzeća dostigao 134,7 miliona KM.

Ukupni prihodi preduzeća u prvom kvartalu iznosili su 15,5 miliona KM i veći su u odnosu na prvi prošlogodišnji kvartal za 2,1 milion, ali su rashodi imali značajniji rast i oni su sa prošlogodišnjih 17,6 miliona povećani na 21,1 milion KM u ovoj godini.

Kada su u pitanju radnici, ŽRS su zadržale trend smanjena broja zaposlenih i on je na kraju prvog kvartala ove godine iznosio 1.954. To je za 25 radnika manje u odnosu na prvi kvartal 2022.

„Željeznice RS“ se od 2017. godine nalaze u procesu restrukturiranja koje se finansira kreditom Svjetske banke od 100 miliona KM, a iako je taj proces trebalo da bude završen do kraja 2021. godine, uprava je u dva navrata tražila  produženje roka, što je Svjetska banka prihvatila pa je sada rok za završetak projekta kraj 2024. godine.

Planom restrukturiranja predviđeno je konvertovanja duga prema Vladi RS u kapital i formiranje ovog javnog preduzeća kao holdinga sa tri zavisna preduzeća – za prevoz putnika, kargo i infrastruktura.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

AD ’’GRAD’’ BIJELJINA: Dr Saša Lalić predsjednik Organizacionog odbora ’’Interagro 2024’’ – “ZEMLJA SE BRANI JER HRANI, KAO MAJKA’’ (foto)

“ZEMLJA SE BRANI JER HRANI, KAO MAJKA’’ U sali za sastanke AD“GRAD“ , održana je prva sjednica sa konstitutivnim...

“Z Marketi” otvorili vrata svog najnovijeg objekta u Račanskoj ulici u Bijeljini (foto,video)

“Z Marketi” vodeći lanac supermarketa poznat po svojoj širokoj ponudi kvalitetnih proizvoda, danas je otvorio vrata svog najnovijeg...

Đurđević, predsjednik SG Bijeljina, otvorio Vaskršnju izložbu članova Udruženja likovnih umjetnika „Sveti Luka“ (foto)

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević svečano je otvorio Vaskršnju izložbu članova Udruženja likovnih umjetnika ''Sveti Luka'' iz...

DODIK: Igranka muslimana obiće se o glavu BiH (foto)

Igranka koju su priredili bosanski muslimani po pitanju članstva samoproglašenog Kosova u Savjetu Evrope na kraju će se...