AKO PRIHVATI FOTELJU, DEMOS GUBI KLUB: Čubrilović na mukama zbog ministarske funkcije

Datum:

Share post:

Informacija da bi predsjednik DEMOS i parlamenta Srpske, Nedeljko Čubrilović, mogao postati novi ministar transporta i komunikacija BiH ponovo je pokrenula spekulacije o tome šta će biti sa Klubom poslanika te stranke u NSRS, ukoliko on zaista ode na tu funkciju.

Čubrilović ozbiljno razmišlja da preuzme ministarsku fotelju, ali da ga s druge strane muči pitanje šta će se u tom slučaju desiti s Klubom poslanika DEMOS u NSRS.

Naime, ukoliko Čubrilović ode, tada u skupštinu ulazi sljedeći sa izborne liste, a to bi u ovom slučaju bio Borivoje Obradović, koji je ostao vjeran DNS, a ne otcijepljenom dijelu članstva koji su, zajedno sa Čubrilovićem, osnovali DEMOS.

Drugim riječima, DEMOS bi tada spao na tri poslanika u NSRS, čime bi se Klub raspao, jer je za njegovo formiranje potrebno minimum 4 poslanika.

TESTNA REKLAMA

Kamen spoticanja

Naši izvori iz ove stranke tvrde da je upravo to kamen spoticanja za Čubrilovića, koji na sve načine pokušava da riješi tu situaciju. Trenutno je u igri više opcija, a jedna od njih je da pokušaju nekog od poslanika iz parlamenta Srpske prevući u svoj Klub kako bi Čubrilovićevim odlaskom on bio sačuvan.

– Čubrilović se lomi, ali s druge strane postoji strašan pritisak na njega da preuzme fotelju ministra. To od njega traže brojni biznismeni iz Srpske sa kojima je blisko sarađivao dok je bio ministar u Vladi Srpske. S druge strane, pojedincima u DEMOS to ne odgovara, jer smatraju da je važnije da budu jaki u parlamentu Srpske – navodi naš izvor.

Dodaje da je jedna od opcija, koje se pominju, da DEMOS prepusti fotelju predsjednika parlamenta Srpske nekome iz DNS, kao što je to prije raspada stranke i bilo predviđeno.

Zauzvrat bi njihovi članovi, koji su sljedeći na listi za ulazak u NSRS trebali da se odreknu poslaničkog mandata, kako bi u skupštinu ušao neko iz DEMOS.

“Viđeni” za ministra

Sa Čubrilovićem juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt, kao ni sa stranačkim rukovodstvom DNS.

Na naše pozive javio se samo Borivoje Obradović, koji je kratko kazao da je još rano govoriti o tome šta će biti ako Čubrilović ode iz skupštine, odnosno da li će u tom slučaju on preuzeti poslaničku funkciju.

– Ništa još nismo razgovarali u stranci na tu temu. Biće onako kako rukovodstvo stranke odluči – istakao je Obradović.

Podsjećamo, nakon dogovora lidera SNSD, SDA i HDZ BiH o formiranju Savjeta ministara, u javnosti se se pojavile spekulacije ko bi mogli biti budući ministri. Tako se, osim Čubrilovića, kao budući ministar pominje i Staša Košarac, koji bi trebao zasjesti u fotelju ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Koaliciji iz Srpske pripada još jedno ministarsko mjesto, i to Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, a o njegovom imenu će odlučiti Socijalistička partija RS. Za sada se samo zna da bi ministar trebao biti iz reda ostalih.

Nezadovoljni statusom

DNS u parlamentu Srpske trenutno ima 8 poslanika, a DEMOS 4. Upravo to je jedan od razloga zbog kojih su lider DNS Marko Pavić, te pojedini članovi, u više navrata javno kritikovali vladajuću koaliciju, navodeći kako su zakinuti u vlasti i da im se moraju vratiti neka oduzeta direktorska mjesta, ili dati zamjenska.

Nezvanično se saznaje da i DNS puca na ministarsku fotelju u Savjetu ministara BiH, a da li će je na kraju dobiti oni ili DEMOS, ostaje da se vidi.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

SNSD BIJELJINA: Trivićka i Šarović žive u virtuelnom svijetu

Reagovanje SNSD Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Gradski odbor SNSD Bijeljina izražava ozbiljnu zabrinutost da su i Mirko Šarović i...

Dunja Vukšić iz BK “Radnik“ Bijeljina na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Turskoj

Bokserska nada Dunja Vukšić iz BK "Radnik" Bijeljina predstavljaće Bijeljinu i Republiku Srpsku na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u...

Produženo vrijeme brisanja poruke na WhatsAppu

Ukoliko se nađete u situaciji da ste na WhatsAppu poslali neku neprikladnu poruku pogrešnoj osobi, sada ćete imati...

AGRO SAVJET: Kada i kako se vrši skidanje lišća paradajza

Oplodnja i skidanje lišća paradajza – Početno skidanje lišća paradajza obično se vrši kada biljka pređe metar visine.  U...