Akcizna politika ključna za suzbijanje šverca cigareta

Datum:

Share post:

Uprava za indirektno oporezivanje BiH od početka akcije "Stop švercu", koja je imala poseban naglasak na prijavljivanje nezakonite prodaje duvana i duvanskih prerađevina, oduzela je 743 kilograma duvana i 28.751 kutiju cigareta, ukupne vrijednosti preko 250.000 KM, međutim distributeri, iako podržavaju ovu akciju, kažu da je ona kap u moru s obzirom na to da udio crnog tržišta duvana u BiH iznosi oko 56 odsto.

 
 
 
 
Bosna i Hercegovina prednjači kada je riječ o crnom tržištu duhana i duhanskih proizvoda i zbog toga trpe svi, i javni prihodi, a samim tim i građani. Da akcija ne završi kao kap u moru, potrebno je da ona bude kontinuirana i sveobuhvatna i da na tome rade sve agencije i organizacije nadležne za suzbijanje crnog tržišta kako bi se novac iz ilegalnih počeo vraćati u legalne tokove", rekla je Zinaida Babović, menadžer korporativnih poslova i komunikacija u "Japan Tobacco Internationalu" (JTI) za Bosnu i Hercegovinu, dodajući da je, prema određenim procjenama, dio crnog tržišta duvana 56 odsto.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH naglašavaju da su samo u mjesec i po dana kampanje "Stop švercu" na otvorenu liniju UIO stigla 182 poziva, dok su u cijeloj prošloj godini na tu liniju stigla ukupno 223 poziva. 

"Svaki poziv se detaljno ispita i gdje god postoji osnova, planiraju se i izvedu aktivnosti na terenu, pa su do sada oduzete određene količine duvana i cigareta koje su se prodavale bez toga da su bile obilježene akciznim markicama UIO", saopštili su juče iz UIO. 

Distributeri u Bosni i Hercegovini naglašavaju i to da je jedan od osnovnih problema rasta crnog tržišta pogrešna akcizna politika s obzirom na to da je BiH, iako nije članica EU, bez ikakve potrebe insistirala na usaglašavanju akciza sa minimalnim akcizama u Evropi. Recimo, BiH je 2019. godine dostigla nivo minimalne akcize u Evropskoj uniji iako mnoge zemlje, kada su postale članice EU, to nisu uradile, već su imale određeni rok za prilagođavanje. 

TESTNA REKLAMA

"Rezultat takve politike je ono što mi imamo danas, a to je da su se građani okrenuli alternativnim nepouzdanim izvorima i očigledno je to postao unosan biznis", kazala je Babovićeva.

I u kompaniji "British American Tobacco" (BAT) naglašavaju da je akcija UIO dobra i da su zadovoljni kampanjom, ali isto tako naglašavaju da država gubi ogromne prihode s obzirom na to da su oni koji redovno plaćaju poreze onemogućeni da rade svoj posao na adekvatan način, jer je crno tržište izuzetno veliko. 

"U budućnosti treba oprezno razmišljati o politici oporezivanja duvanskih proizvoda budući da je u posljednjih pet godina došlo do značajnog porasta crnog tržišta zbog neprimjerenog rasta poreskog opterećenja. Uvjereni smo da država svojim mjerama poreske politike, kao i kvalitetnom koordinacijom svih inspekcijskih tijela, može suzbiti crno tržište u nekoliko narednih godina", rekli su nam u BAT-u. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...

KMF Radnik Bijeljina ima još jednog reprezentativca

Da se u ekipi KMF Radnik MD Shop ozbiljno radi, to pokazuju rezultati u prethodne dvije sezone, ali...

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina 24. avgusta

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina zakazana je za 24. avgust sa početkom u 10.00 časova u Skupštinskoj...

BIJELJINA: LISTA.BA te nagrađuje – osvoji iPhone 13 Max Pro, Televizor ili Tablet

www.Lista.ba  te NAGRAĐUJE SA: 1. iPhone 13 Max Pro, 2. Televizorom 40 inča Android, 3. Tabletom Lenovo 10 inča Ukoliko zeliš da...