-Stojeći sada na ovom mjestu osjećam ponos što pripadan narodu koji je iznjedrio ovakve vitezove i koji je, u svim vremenima bio na pravoj strani istorije. Pleme Banjani i čitav srpski rod su ponosni na našeg Blagoja Krušića. Odista sam ponosam šta mi je pripala čast da na inicijativu našeg oca Dragana Krušića, ovjekovječim lik njegovog znamenitog pretka.Koliko sam u tome uspio svjedočiće vrijeme. U budućnosti će naš Blagoje, upravo ovdje u svojoj postojbini, na mnogaja ljeta biti primjer čojstva i junaštva svim budućim generacijama, rekao je autor i darodavac spomenika akademik Dragoljub Drago Mirković iz Bijeljine, porijeklom iz Banjana u Staroj Hercegovini, koji je došao na ovo mjesto, prije velike svečanosti.

Spomenik vitezu gvozdenog puka „Knez Mihailo“ zablistao je na groblju u Polivalama, zaseoku sela Progradina, pored hrama Svetoga Save u Banjanima, nadomak Nikšića.

– Na kratko ću da zakoračim van kontelsta  i da podsjetim na riječi genijalnog književnika i filozofa koji je osamdesetih godina 19 veka zapisao da će srpski narod posle oslobođenja od Turaka naići na još krvavijeg neprijatelja -poručio je akademik Mirković.

-U tim vremenima krenuli smo potpuno pogrešnim putem. Pogrešan put u istoriji vodi u katastrofe.Jedan od najvećih Srba, posljednjihvijekova koga smo potpuno izbrisali upozoravao je da greške u pametarnici, kako je zvao istoriju, neminovno
privode gubljenjem teritorija, podjele, prognade i genocide. Osamdesetih godina počinje počinje Štrajsmajerova organizacija  za jugoslenizacija srpskih nacionalnih prostora.  Ova ideja je objeručke prihvaćana od sve naše „elite“, koja je školovana, pripremljena na univerzitetima zapadnih zemalja.Na našu žalost uspjeli su u tom nečasnom poslu i došli smo u situaciju da nalogodavce koji su čekali i dočekali da izazovu sukobe i podjele u kojima smo međusobno poklali završivši u jamama, Brodu na Drini, Jasikovcu i drugim stradalištima.

Našem Blagoju, kaže Mirković, koji je ratovao nekoliko decenija ranije otadžbina je bila svetinja.

-Znao je da se radikalnim zajednicama rasutim po zemaljskoj kugli ne može rukovoditi iz jednog centra. Posjedovao je Božje, duhovno poznanje, kakva opasnost preti od Luciferovog izaslanika kao vrhovnog vladara.Blagoje i mnogi vitezovi boreći se za nacionalnu slobodu u patriotizmu su jačali ljubav i instiktivnu pravdoljubivost uz svoj zavičaj. U tim vremenima satiranja svega što je nacionalno iz organizma srpskog naroda, eliminisani su njegovi najbolju sinovi i njihova mjesta ostala su prazna. Molimo se Bogu da duh jača, osokoli i vaskrsava i našim budućim generacija. Mi skupljeni oko Blagojevog spomenika ne možemo ljepše da ga pomenemo, nego da mu se iskreno,od srca, zahvalimo za njegova velika djela i za junačko reprezentovanje banjskog plemena i čitavog, ne samo srpskog, i slobodarskog roda. Svevišnji, s ljubavlju, sa Blagojem Krušićem, milimo se Bogu da i sve kao takve ljubav spoji, jedne sa drugima i da se tako lakše izborimo u budućnosti za sve naše ideale.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име