Svako od nas ima po neku saksiju mirnog ljiljana ili ženske sreće, cvijjeta koji se rado poklanja za Dan žena. Ali da li znate kako se pravilno njeguje?

Kako se pravilno njeguje cveće ženska sreća?

Spatifilum, mirni ljiljan ili ženska sreća je prelijepa sobna biljka sa tamno zelenim listovima i prelijepim belim cvjetovima. Onoj ženi kojoj ova biljka cvjeta tokom čitave godine, smatra se da cvjeta i njena sreća.

Evo kako podstaći cvjetanje i bujanje ovog divnog cvijeća:

1. Da bi ženska sreća cvjetala potrebno je da je posađena u drenirajuće zemljište koje je prozdračno i zahtijeva česta zalivanja.

2. Ova biljka voli da je donekle stisnuta u posudi, ali ako korenje raste iz rupa u saksiji, vrijeme je da ga presadite. Najbolje bi bilo da izmiješate kupovnu zemlju za cvijeće, sa zemljom iz bašte.

3. Presađivanje obavite u proljeće i to samo jednom godišnje. Tada mu kompletno promijenite i zemlju i saksiju.

4. Ova biljka zahtijeva toplu i vlažnu zemlju, ali nikako ne smije da bude preplavljen vodom. Nešto kao i orhideje. Ako ga zalivate, neka to bude tuširanje mlakom vodom, a potom ga ostavite dobro da se ocedi pre nego što ga vratite na njegovo stalno mjesto.

5. Što je oko njega toplije, to će ovaj cvijet više da cveta. Zbog toga ga pojedini drže i u kupatilu gde je toplo i vlažno, pogotovo poslije tuširanja.

6. U svom prirodnom staništu ova biljka dobija prošaranu svjetlost, od sijenke šumskog drveća. Stvorite mu slične uslove i cvjetaće stalno. Sklonite ga od direktne sunčeve svjetolosti, ali nikako nemojte dozvoliti da raste u tami.

7. Zalivajte ih 2 do 3 puta nedeljno, a ako mu je potrebna voda ovo cvijeće će odmah da opusti svoje listove i tako pokaže koliko je dehidrirano.

8. Sezona cvetanja ženske sreće je u proljeće i ljeto, ali cvijet traje i po nekoliko mjeseci. U nekim slučajevima ovaj cvjet cveta i u jesen.

9. Biljku prihranjujte jednom u tri mjeseca, a žuti ili uveli listovi će pokazati da je pod stresom, što znači da ne radite nešto kako treba.

10. Redovno brišite listove ovog cveća sa vlažnom krpom i tako ćete pospiješiti fotosintezu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: stil.kurir.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име