AGRO SAVJET: Zašto je ručno zalivanje povrća loše

Datum:

Share post:

Pored temperature i svjetlosti, voda ima veoma veliki značaj za uspješno gajenje biljaka. Bilo da ih gajite u zatvorenom prostoru ili na otvorenom, mora se napraviti plan kako će se biljke snabdijevati vodom, odnosno kako će se zalivati.

Kada je riječ o otvorenom polju navodnjavanje bi moglo da u potpunosti izostane, ali u zatvorenom prostoru neophodno je postaviti sisteme za navodnjavanja ili se pak odlučiti za ručno zalivanje. Ipak, korišćenje sistema za navodnjavanje ima određenih prednosti u odnosu na ručno zalivanje.

  1. Najveća prednost sistema za navodnjavanje je u njegovoj ekonomičnosti i efikasnosti za razliku od ručnog zalivanja. Sistemima za navodnjavanje se osiguravanju visoki prinosi i kvalitet proizvoda nezavisno od toga kakvi su prirodni uslovi u datoj godini.
  2. Količina vode koja se utroši da bi se zalila neka površina može biti mnogo veća ukoliko se zaliva ručno. Pored toga ručno zalivanje obično ima za posljedicu razlivanje i oticanje, što ostavlja biljke bez potrebne vode. Sistem za navodnjavanje koristi mnogo manje vode za istu površinu, a voda se ravnomerno raspoređuje uz biljku.
  3. Pri ručnom zalivanju voda prodire samo do određene dubine, koja nije dovoljna pa zato biljka veliki dio utrošene vode ne iskoristi. Sistem za navodnjavanje natapa zemlju i vlaga prodire dubko u zemlju. Tako biljka duži vremenski period može da koristi tu zalihu vode.
  4. Još jedan od problema koji stvara ručno zalivanje je sabijanje zemlje, manjak vazduha i stvaranje pokorice. Navodnjavanjem se zadržava fizička struktura zemlje i ne narušava se vodno vazdušni režim i poroznost zemljišta.
  5. Biljke koje se zalivaju ručno, po pravilu imaju plići korijenov sistem, pa su na taj način izloženije stresu usljed visokih temperatura. Ukoliko se biljke navodnjavaju preko sistema one će imati znatno dublji i razvijeniji korijen, a samim tim će postati vitalnije i otpornije, i to u manje povoljnim uslovima.
  6. Spiranje hranljivih materija sa površine zemljišta i smanjenje plodnosti često mogu biti posljedice ručnog zalivanja biljaka. Sistemima za navodnjavanje ne spira se zemljište i oni su pogodni za dodatno obogaćivanje zemljišta dodavanjem mineralnih djubriva u vodu.
  7. Zalivanje biljaka tokom dana kada su visoke temperature, može biti štetno za vitalnost biljke. Sistemi za navodnjavanje mogu se koristiti bilo kada. Mogu se koristiti tokom dana i noći i tako se može izbeći zalivanje biljaka po jakim vrućinama preko dana.
  8. Ručno zalivanje biljaka često može biti neracionalno i nepogodno kod određivanja ravnomjernog utrošak vode. Sistemima za navodnjavanje svaka biljka se, prema potrebi, podjednako može zalivati u svakom dijelu parcele.
  9. Orošavanje biljaka ručno može biti otežano jer zahtijeva mnogo kretanja kroz parcelu, posebno ukoliko su biljke gusto zasađene ili su narasle. Navodnjavanje vještačkom kišom može se podjednako rasporediti određena količina vode na celoj parceli.

Zavisno od kulture koja se gaji, odabira se tip sistema za navodnjavanje i ovime se može uveliko garantovati uspijeh u proizvodnji gjene biljne kulture.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agromedia.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Dom zdravlja Bijeljina obavlja davanje četvrte doze vakcine protiv korona virusa

Saopštenje Doma zdravlja Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Obavještavamo Vas da se u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Bijeljina obavlja davanje...

Gradonačelnik Petrović donirao 283 književna djela JU Narodna biblioteka “Filip Višnjić“

Svake godine u okviru Pantelinskih dana Gradska uprava na čelu sa Gradonačelnikom pokloni Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ određen...

PODJELOM DIPLOMA POLAZNICIMA ZAVRŠENA OVOGODIŠNJA ŠKOLA PLIVANJA

Za šezdeset osmoro djece sa područja opštine Lopare podijeljene su diplome o završenoj školi plivanja koju je na...

Protivgradne rakete spriječile veću štetu na usjevima

Ispaljivanje protivgradnih raketa nije uzrok suše u Republici Srpskoj, kao što tvrdi predsjednik Udruženja mljekara Vladimir Usorcac, već...