AGRO SAVJET: Zašto dolazi do račvanja i pucanja korijena mrkve

Datum:

Share post:

Zašto dolazi do račvanja i pucanja korijena mrkve – Navedena pojava se često javlja kod uzgoja korjenastog povrća na kamenitim, tvrdim tlima, neočišćenim od otpadaka, npr. kamenčića i opeke. Kod takvog tla ne postoje optimalni uslovi za okomito prodiranje glavnog korijena u dubinu, pa dolazi do razvoja bočnog korijena odnosno do pojave račvanja.

Do račvanja i pucanja korijena mrkve dolazi i zbog loših agrotehničkih mjera koje se sprovode prije i nakon sjetve mrkve.

Mrkva se u povrtnjaku uzgaja zbog zadebljalog korijena, uglavnom narandžaste boje koji se u ishrani može koristiti kao svjež, kucan ili prerađen. Stoga je cilj svakog proizvođača mrkve, bez obzira proizvodi li za tržište ili sopstvene potrebe, uzgojiti lijepe, pravilne i ujednačene korijene, što nije uvijek lako postići.

U praksi se nerijetko susrećemo s proizvođačima, posebno hobistima, koji su razočarani izgledom nepravilnih, kvrgavih, račvastih te oštećenih korijena od bolesti i štetočina. Takvi korijeni su najčešće rezultat nepoznavanja uzgojnih zahtjeva mrkve.

TESTNA REKLAMA

Na rast i razvoj korijena mrkve utiče mnogo faktora, a poznavanje njihovog uticaja bitno je za uzgoj upravo onakve mrkve kakvu možemo vidjeti na slici koju nalazimo na vrećici sa sjemenom mrkve.

Uticaj tla na račvanje i pucanje korijena mrkve

Mrkva ima povećane zahtjeve prema izboru tla. Zahtijeva strukturna tla, koja trebaju biti plodna, srednje laka i laka – pjeskovito ilovasta, pH – reakcije 6,5 – 7. Na teškim nestrukturnim i šljunkovitim tlima dolazi do oštećenja u račvanja korijena.

Tlo koje u sebi sadrži kamene čestice nije pogodno za uzgoj mrkve, čak ni uz najintenzivnije mjere njege, jer prilikom rasta korijen nailazi na fizičke barijere koje uzrokuju izobličenje (deformaciju).

Za uzgoj mrkve nisu pogodna ni teška glinasta tla jer se korijen teško probija kroz takvo tlo pa neminovno dolazi do njegovog račvanja i ograničenog rasta. Osim toga, u takvim tlima nepovoljan je vodozračni odnos, što uslovljava neravnomjeran rast i pucanje korijena.

Za uzgoj mrkve nisu pogodna nestrukturna i grudvasta tla jer ometaju pravilan razvoj uslijed čega, takođe, dolazi do deformacije korijena. Plitka obrada tla nije pogodna za uzgoj mrkve jer kada naiđe na dubinski, tvrdi, neobrađeni dio dolazi do prestanka rasta korijena u dužinu i njegovog račvanja, što ne želimo.

Uticaj đubrenja na račvanje i pucanje korijena mrkve

Mrkva ne podnosi direktno đubrnje stajskim đubrivom i uvijek dolazi u plodored kao drugi usjev, nakon kulture koja se đubrila stajnjakom. Kao prethodni usjevi najbolje joj odgovaraju vrste povrća obilno đubrene stajskim đubrivom.

Dobri predusjevi za mrkvu su mahunarke, žitarice i trave, a loši korjenasto i gomoljasto povrće. Mrkva može doći i kao druga kultura poslije ranog graška ili ranog krompira. Direktno đubrenje nezrelim stajskim đubrivom može uticati na bujni razvoj lišća na štetu korijena kao i na račvanje i pucanje korijena.

U slučaju ako je tlo siromašno humusom preporučuje se đubrenje zrelim stajskim đubrivom, ali u jesen, za sjetvu mrkve u proljeće kako ne bi negativno uticala na razvoj korijena.

Generalno gledano, račvanje ali i pucanje korijena mrkve može biti uzrokovano i nedostatkom vlage u tlu, odnosno, neravnomjernim zalijevanjem. Do pucanja korijena mrkve dolazi i zbog obilnog navodnjavanja nakon duljeg sušnog perioda.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: Unsplash

Izvor: jabuka.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

SNSD BIJELJINA: Pojedini mediji u Bijeljini prave atraktivne naslove??? (foto)

Na meil adresu Redakcije portala Dešavanja u Bijeljini danas, 26. septembra 2022. godine u 17. 18 časova, je...

MAKSIMOVIĆ: Grad spreman za odgovornu i efikasnu primjenu Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata (foto, video)

Na konferenciji za novinare održanoj danas u Gradskoj upravi bilo je riječi o jednoj od najaktuelnijih tema prethodnih...

MARKOVIĆ, PDP: Ubjedljiva pobjeda Jelene Trivić i Mirka Šarovića (foto, video)

Slaviša Marković, predsjednik GO PDP Bijeljina, na konferenciji za medije, zajedno sa kandidatima PDP u Izbornoj jedinici 6,...

„Elvako MetPro“ potpisao ugovor sa Italijanima vrijedan devet miliona KM, posao za novih 15 radnika

Rukovodstvo preduzeća „Elvako MetPro“ iz Bijeljine ozvaničilo je danas početak poslovanja sa državnom italijanskom kompanijom „Terna“ za koju...