AGRO SAVJET: Vrijeme je da zasadite zimske ruže

Datum:

Share post:

Hrizanteme su u narodu još poznate i kao zimske ruže, a kraj septembra i početak oktobra je pravo vrijeme za njihovu sadnju.

Zimske ruže, kako ih mnogi zovu, potiču iz istočne Azije, a ime su dobile po žutim cvjetovima od grčke riječi chrysos koja znači zlatan i anthemon – cvijet.

Iako se u imenu ovog cvijeća naglašava žuta boja, hrizanteme mogu biti raznih boja – žute, bordo, ljubičaste, roze, crvene, bele, šarene… Rastu žbunasto, razmnožavaju se sadnjom sjemena, ili iz reznica.

Hrizanteme se mogu držati i na osunčanim mjestima, kao i u hladovini. U prvom slučaju je bolje birati one biljke sa više pupoljaka, a u drugom one sa više cvjetova. Najbolje je kupiti nekoliko saksija sa biljkama u različitim fazama cvjetanja.

TESTNA REKLAMA

Kada je u fazi cvjetanja najvažnije je da hrizantema ima dovoljno vode, zato je potrebno svakodnevno zalivanje. Za nju je najbolje humusno zemljište. Iako voli vodu ne treba da pliva u njoj, pa treba zalivati svakog dana, ali s malim količinama vode.

Kako biste ih sačuvali i tokom lketa, redovno ih zalivajte i ne dozvolite da krenu da se suše.

Da bi hrizanteme cvketale tokom cijele sezone, potrebno je otkidati mrtve cvjetiće, kako bi biljka usmjerila energiju na otvaranje novih pupoljaka.

Ukoliko želite da ih iz saksije presadite u zemlju to je najbolje da uradite tokom proljeća i ljeta, jer je biljci potrebno par mjeseci da se lijepo ukorijeni. U suprotnom su joj šanse da preživi zimu i mrazeve manje.

Ako pak uzimate one sa već formiranim busenom nemate brigu da će se osušiti, ali je sada, krajem septembra i početkom oktobra pravo vrijeme za njihovu sadnju.

Kao prihranu možete koristiti neko od đubriva koje su namijenjena za biljke i za cvjetanje i time ćete obezbijediti da vam one cvjetaju od rane jeseni skoro do kraja zime.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com
Izvor: alo.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

AGRO SAVJET: Plodored u povrtarskoj proizvodnji

Plodored je organizovano smenjivanje povrtarskih usjeva na istoj parceli u toku određenog broja godina, obično 3 do 7...

SERVISNE INFORMACIJE za 27. januar: Prekidi u snabdijevanju električnom energijom

Prema najavama iz „Elektro-Bijeljina“ a.d. Bijeljina, planirana isključenja za danas su: korisnici koji se napajaju električnom energijom sa trafostanice...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 1,50-2,00 KM CRNI LUK kg 1,50 KM BIJELI LUK kg 8,00-10,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 5,00 KM PAPRIKA...

FS RS: ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA REORGANIZACIJU OMLADINSKIH TAKMIČENJA

U prostorijama Fudbalskog saveza Republike Srpske danas je održana sjednica Komisije za reorganizaciju omladinskih takmičenja na kojoj se...