AGRO SAVJET: Šta sve možete uraditi u bašti u januaru s obzirom na iznadprosječno visoke temperature

Datum:

Share post:

Januar mnogima nije omiljeni mjesec. Kažu da je uspavan i rezerviran za preživljavanje post praznične depresije. No, januar je ujedno rezervisan i za odmor, punjenje baterija, kreativan rad…
I dok će se rijetki u ovo doba godine upustiti u preuređenje svojih domova, iskusni vrtlari znaju da nema ljenčarenja jer postoje poslovi vezani uz vrtove i okućnice koje je preporučljivo izvesti u narednih nekoliko sedmica, kako bi spremno dočekali početak vrtlarske sezone. Stoga smo s Marijom Martinović, blogerkom poznatijom kao Marica vrtlarica, razgovarali o radovima u povrtnjaku, cvjetnjaku i voćnjaku tokom januara.

Nakon praznične euforije, kaže, dolazi vrijeme za reciklažu božićnog drvca, vijenaca i ostalih aranžmana koji su proteklih sedmica krasili naše interijere.

– Ako ste se odlučili za pravo, rezano drvce, sitne se grane mogu odložiti u kompost, a one veće mogu se ostaviti za buduće potpornje prilikom proljetnog uzgoja graška – predlaže Marija Martinović.

Radovi u povrtnjaku odnose se na vađenje preostalih kultura poput praziluka, pastrnjaka, kelja i ostalih vrsta kupusnjača. Riječ je o vrstama koje inače dobro podnose niske temperature, pa čak i snijeg. Kako bi se spriječilo širenje bolesti i štetočina s kupusnjača je potrebno ukloniti sve uvelo i žuto lišće. Takođe, tokom januar može se brati i matovilac, kao i različite vrste zimskih salata.

S obzirom na iznadprosječno visoke temperature za ovo doba godine, nije došlo do smrzavanja tla, stoga se može napraviti i duboka obrada tla te đubrenje organskim đubrivima.

– Kako bismo se pripremili za nadolazeću vrtlarsku sezonu, trebamo početi s izradom plana sjetve i sadnje biljaka. Budući da pojedine kulture različito reaguju na pretkulture i susjedne biljke, naglasak treba biti na organiziranom plodoredu u povrtnjaku. Kako bi se olakšala sezona, biljke se, osim prema plodoredu, mogu podijeliti u tri grupe, zavisno od vremena sadnje – na proljetne, ljetne i jesenske – savjetuje. Ako pak želite započeti s ranijom sjetvom uslijed niskih temperatura, dodaje, nekoliko sedmica prije potrebno je pokrivati gredice zaštitnim folijama kojima će se zagrijati tlo.

Podsjeća i na orezivanje određenih voćki, poput jabuka i krušaka, te ističe da se trešnje, šljive i marelice orezuju tek krajem proljeća.

– U ovo vrijeme može se nastaviti sa sadnjom malina te orezivanjem ribiza i ogrozda, a ako neko želi upotpuniti voćnjak nečim novim, preporučila bih borovnice – kaže.

SOBNE BILJKE

Osim orezivanja voćki, orezuju se i ukrasni grmovi, kojima se uklanjaju suve i oštećene grane. Mogu se posaditi i ruže golog korijena, koje će cvasti već ovo ljeto, te se iz sjemena početi uzgajati begonije, pelargonije i karanfili.

Treba obratiti pažnju i na sobno bilje. Ono u ovo doba zahtijeva mnogo manje vode i hranjiva, ali više brige vezane uz zaštitu.

– Uslijed nedovoljno svijetla, pregrijanih i zagušljivih prostorija te nepravilnog zalijevanja i đubrenja, sobne biljke postaju podložne napadima vaši i pauka, ali i pepelnice te rđe – upozorava Marija Martinović, dodajući kako je potrebno redovno pregledavati listove. Ako se pojave ljepljive bjelkaste nakupine – štitaste vaši, može ih se očistiti otopinom mlake vode, deterdženta za pranje posuđa i alkohola. Takođe je vlažnom krpom potrebno redovino čistiti prašinu s listova.

Još jedna vrtlarska aktivnost tokom januara odnosi se na popravak vrtnog alata, od sitnijih alatki poput noža i škara do kosilica. Oštar alat u sezoni će uštedjeće vaše vrijeme, ali i smanjiti štetu na biljkama prilikom orezivanja.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com
Izvor: jutarnji.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zbog „Međunarodne biciklističke trke Beograd – Banja Luka 2024“ 18. aprila obustava saobraćaja u pojedinim ulicama

Saopštenje PU Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Povodom održavanja ,,Međunarodne biciklističke trke Beograd – Banja Luka 2024“ i prolaska učesnika...

Umrla baka Draginja (95): Preživjela tifus i Jasenovac (foto)

Na praznik Prepodobnog Tita Čudotvorca, 15. april 2024. preminula je Draginja (Nikole) Balać. Baka Draga, rođena Kukić, rođena je...

Vučić: Srbija će pomoći Bileći

Predsjednik Srbije Aleksnadar Vučić, koji je sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom posjetio Bileću, rekao je da će...

Tesla ukida 14.000 radnih mjesta „Ne postoji ništa što više mrzim, ali to se MORA URADITI“

Tesla navodno otpušta više od 10% svoje globalne radne snage, što je najmanje 14.000 zaposlenih. Izvršni direktor proizvođača električnih automobila,...