AGRO SAVJET: Šta se sije/sadi u septembru: Pripremite baštu za obilan rod

Datum:

Share post:

Dok se dani postupno skraćuju, a temperatura počinje padati, vrtlari su spremni za još jednu fazu sadnje i sjetve u svojim vrtovima. Jesen donosi novo vrijeme za sjetvu povrća koje će nas obradovati kasne jeseni, tokom zime i čak idućeg proljeća. U septembru se na gredicama počinje sijati matovilac, salata, blitva, dok se crni i bijeli luk sade u zemlju.

Jesenja sjetva povrća predstavlja ključan korak u očuvanju kontinuirane snabdijevanjem svježim proizvodima tijekom hladnijih mjeseci. Osim što osigurava svježe i ukusne plodove za vaš sto, ova metoda također pruža zadovoljstvo uzgoja vlastite hrane i smanjuje troškove kupnje povrća tokom zimske sezone.

Jedne od prvih vrsta povrća koje se sade i siju u septembru su matovilac, salata i blitva. Ovi zeleniši odlično uspijevaju u hladnijim uslovima, a berba će biti moguća kasne jeseni i čak tokom zime. Matovilac, s bogatim ukusom i hranjivim materijama, idealan je za salate i supe, dok će salata i blitva doprinijeti raznovrsnosti na vašem tanjiru.

Crni i bijeli luk također se sade u septembru kako bi imali dovoljno vremena da se razviju prije hladnijih dana. Luk je ključan sastojak mnogih jela i često se koristi za pripremu različitih umaka i supa. Sjetva u spetembru osigurava obilnu berbu sljedeće godine.

Jedna od posebnosti jesenje sjetve povrća je mogućnost ponovne sadnje nekih vrsta koje ne podnose visoke temperature ljeta. Rotkvice, crna rotkva, rukola i špinat, primjerice, brzo idu u sjeme tokom ljetnih vrućina. Sada je idealno vrijeme za ponovnu sjetvu ovih biljaka kako biste uživali u njihovim svježim plodovima prije nego što zima stigne.

Prije sjetve, važno je pripremiti tlo i osigurati dobru drenažu kako bi biljke mogle rasti zdravo i snažno. Redovno zalijevanje i održavanje pravilne razine vlage u tlu također su ključni faktori za uspješan uzgoj povrća.

Uz pažljivo planiranje i brigu, jesenja sjetva povrća može osigurati obilje svježeg i ukusnog povrća tokom cijele zime i idućeg proljeća. Vrtlarenje u jesen donosi zadovoljstvo uzgoja vlastite hrane i omogućuje nam da uživamo u raznolikim plodovima prirode unatoč hladnijem vremenu. Sada je vrijeme za akciju – pripremite svoje vrtove i uživajte u plodovima svog rada tokom cijele godine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

„Komunalac“ Bijeljina nauspješniji izlagač u oblasti hortikulture na 21. „Interagru“ (foto)

A.D. „Komunalac“ Bijeljina je najuspješniji izlagač iz oblasti holtikulture na 21. po redu održanom međunardnom sajmu poljoprivrede, lova...

MIŠIĆ: Opšti kolektivni ugovor važan i za radnike i za poslodavce

Opšti kolektivni ugovor važan je ne samo za radnike, već i za poslodavce, rekla je Ranka Mišić, predsjednik...

Poštuju li svi učenici i zaposleni u školama Etički kodeks?!

Ministarstvo prosvjete i kulture RS, kada je riječ o oblačenju učenika u školama, ističe da postoji Etički kodeks...

Ministarstvo prosvjete i kulture RS podržava uvođenje školskih uniformi

Povodom prethodnog razgovora sa direktorom OŠ "Sveti Sava" Bijeljina i učenicima škole, kontaktirali smo i resorno ministarstvo kako...