AGRO SAVJET: Sjetva MLADOG KROMPIRA – Posijte ga U MARTU, a vadite u JUNU

Datum:

Share post:

Ako želite da uzgajate svoj mladi krompir u čijim ukusnim krtolama ćete uživati tokom ljeta, sada je vrijeme za sjetvu. Mladi krompir je lako proizvesti, a evo šta treba da znate o setvi mladog krompira.

Sadnja novog krompira znači da ćete imati ukusan usjev spreman za žetvu tokom ljeta.

Kada se SIJE mladi krompir?

Mladi krompir se obično sije kao  krtola. Krtole su poznate i kao siemenski krompir i mogu se sijati od ranog proljeća pa nadalje. Ključno je da se uvjerite da je rizik od mraza prošao prije nego što posadite krompir, jer bi to moglo da ugrozi vaš usjev.

Mladi krompir možete sijati između marta i aprila, iako to može da varira u zavisnosti od temperature.

Kako se SADI mladi krompir?

Prije sadnje krompira, pripremite svoj povrtnjak i podesite optimalne uslove za uzgoj dodavanjem kvalitetnog komposta u zemlju. Takođe možete dodati specijalno đubrivo za krompir u zemlju kako biste ovom korijenu dali podsticaj.

Iskopajte rupu duboku oko osam centimetara gdje želite da posadite krompir. Uzmite sjemenski krompir i isjecite ga na komade, pazeći da svaki komad ima najmanje dve klice. Stavite komade krompira na udaljenosti od oko 30 centimetara, sa izbojcima okrenutim nagore, i prekrijte ih slojem zemlje – možda su i dalje ispod nivoa zemlje, ali to je u redu.

Kako izdanci krompira budu rasli, dodavaćete slojeve zemlje da pokrijete izdanke, tako da u ovoj fazi nemojte zakopavati krompir preduboko.

Kada se VADI mladi krompir?

Generalno, mladi krompir je spreman za berbu oko 100 dana nakon što je posejan. Da li je vaš krompir spreman za berbu, možete reći kada mu se cvjetovi otvore.

To obično bude u junu ili julu, za one zasađene u martu.

Evo nekoliko korisnih koraka za postizanje uspješnog roda krompira ove godine:

  • Isijecite krompir 6 do 10 dana pre željenog datuma sadnje; uvjerite se da svaki komad sjemenskog krompira sadrži najmanje 1 ušicu (sitne izrasline)
  • Čuvajte rezano sjeme krompira na hladnom, tamnom mjestu sa dobrim protokom vazduha
  • Uvjerite se da je vaša zemlja rastresita, krompir ne cijeni tvrdu zemlju.
  • Otprilike 60 dana nakon sadnje počeće da se formiraju krtole (nezreli krompir). Ako je jun vruć, održavajte vlažnost tla. Vlažna zemlja će pomoći razvoju krtola krompira da ostanu hladni
  • Krtole krompira koji se razvijaju nabreknemo kako bismo izbjegli njihovo izlaganje sunčevoj svjetlosti. Ako se to dogodi, krtole će postati zelene i postati blago otrovne!
  • Koristite oštre makaze da isječete korenje koje pričvršćuje gomolj za biljku. Nježno rukujte krtolama tokom žetve
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agromedia.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RISTO VOJVODIĆ IZ MILIĆA – glavna spona u prijateljstvu dvorovljanskog Proletera i FK “Milići“ (foto)

Risto Vojvodić je kao učenik došao u Bijeljinu 1968. godine s namjerom da završi tehničku školu koja tada...

Šta kažu u PDP i SDS o stranci Jelene Trivić?

Jelena Trivić okuplja članove Narodnog fronta. Saznajemo da će joj se pridružiti veliki broj onih sa članskim kartama...

Sto dana Vlade Srpske: Nikad brže ostavke i nikad duže prazne ministarske fotelje

Nikad brže ostavke ministara i nikad duže prazne ministarske fotelje, glavno je oblježje Vlade Republike Srpske za prvih...

AUTOPUTEVI SRPSKE: Ćorić sa predstavnicima “Kineske korporacije za puteve i mostove“ CRBC

Nedeljko Ćorić, vd direktor Autoputeva Republike Srpske sastao se danas sa predstavnicima ''Kineske korporacije za puteve i mostove“...