AGRO SAVJET: Sadnja i uzgoj TIKVICA na otvorenom (u bašti): Obilje hrane bez puno muke

Datum:

Share post:

Tikvice brzo rastu, a jedna biljka može dati 10-20 plodova. Ono što je najbolje – što ih više beremo, biljka više rađa. Samo sa 2 biljke možete da zadovoljite potrebe cijele porodice. Dovoljno razloga da tikvice uvrstite u svoj plan bašte.

Kada saditi tikvice

Postoje razne vrste tikvica, a razlikuju se po obliku, boji (žute, zelene, svijetlo zelene), veličini i ukusu. Zajedničko za sve je to, da su toploljubive biljke koje ne podnose mraz i niske temperature. Najbolje je da se siju kada su temperature oko 15-20 stepen Celzijusovih. U kontinentalnim područjima to je otprilike krajem aprila početkom maja (nekada i kasnije, ako je hladno), u južnim – početkom aprila. Tikvice rastu brzo i donose puno plodova. Za berbu su spremne za oko 50 dana od sjetve i mogu da proizvedu do 5-6 kilograma ploda po biljci.

Kako posaditi tikvice

Tikvice mogu da zauzmu puno prostora u bašti. Najbolje rastu uz puno direktne sunčeve svjetlosti. Zato pripremite mjesto u svom vrtu koje je dobro osunčano i ima bogatu humusno-ilovastu zemlju. Važno je da je tlo dobro drenirano. Idealna razmera za povrtnjake je otprilie 40% pijeska, 40% mulja i 20% gline. Dakle, ako je previše gline u zemlji, dodajte pijesak. Možete da umiješate i kompost u tlo, što će im pomoći da bolje napreduju.

Kada je temperatura vazduha oko 20 stepeni, a tlo se zagrijalo na oko 15 stepeni – imate temperaturne uslove za sadnju i klijanje sjemena tikvice. Sjeme sadite sa razmakom od 150×100 cm, u rupe dubine (otprilike) 2,5 cm. Ako mislite da je sjeme slabe klijavosti, možete u istu rupu staviti 3-4 sjemenke, a nakon što biljke niknu ostavite samo jednu koja vam najbolje izgleda.

Biljke prijatelji

Razmislite da tikvice posijete blizu biljaka prijatelja. Možete u neposrednoj blizini drugog povrća kao što su bijeli luk i grašak. Postoje mnoge prednosti za udruženu sadnju, poput poboljšanog rasta biljaka, kontrole štetočina, boljeg korišćenja baštenskog prostora.

Uzgoj tikvice

Optimalna temperatura za rast i razvoj biljke je 22-28 stepeni. Biljke redovno zalivajte. Kada je hladnije vrijeme u proljeće, zalivajte otprilike jednom nedeljno, povećavajući kako temperatura raste na dva ili čak tri puta nedeljno.

Kompostirajte i malčirajte zemlju. Organizmi koji žive u kompostu (gljivice, bakterije), organske i bio materije pomažu u aktiviranju tla. To podstiče jak imunitete biljkama. Malčiranje gornjeg sloja zemlje će održavati vlagu. Ne preterujte sa đubrenjem. Ako dodate previše đubriva može da uzrokuje trulež cvjetova ili pojavu nekih bolesti. Tikvice su privlačne napadima štetočina, zato koristite prirodne ili organske preparate za zaštitu.

Okopavanje i plijevljenje korova

Tikvice se prvi put okopavaju kada biljke imaju prve stalne listove. Nagrnite vlažnu i rastresitu zemlju na stabljiku, da biste podstakli rast adventivnih korenova. Plijevljenje bašte je bitan korak za pravilno održavanje i njegu biljaka. Plijevljene korova bi trebalo da bude dio vaše svakodnevne baštenske rutine. Najbolje je učiniti ujutro, kada je zemlja vlažna i korov se lako uklanja. Uveče možete da imate najezdu komaraca, a to svakako želite da izbjegnete. Kontrola korova na ovaj način može da spriječi razvoj bolesti, poput pepelnice i plamenjače, kojima je tikvica sklona.

Ručno oprašivanje cvjetova

Ako imate malo insekata oprašivača, a cvjetovi otpadaju prije nego što daju plod, pokušajte sa ručnim oprašivanjem cvjetova. Ovo podrazumeva identifikaciju muških i ženskih cvjetova. Prepoznaćete ih vrlo lako. Muški cvijet je na dugoj uskoj stabljici i prvi cvjeta, a ženski cvijet prije cvjetanja ispod ima zadebljanje koje liči na plod, koji će se razviti nakon oplodnje. Nakon što se cvjetovi otvore, lagano utrljajte polen s muškog cvijeta na stigme ženskog cvijeta.

Berba tikvica

Kada tikvice dostignu zrelu fazu – spremne su za berbu. Idealna dužina tkivice je oko 12-15 cm (zavisi od sorte). Ako ostavite da preraste, može da izgubi na ukusu. Za berbu koristite oštar alat, kao što su makaze ili mali nož kako biste odvojili plod od peteljke. Ostavite oko 5 cm stabljike na plodu. Berite ih redovno, jer česta berba podstiče biljke da formiraju nove cvjetove i daju još plodova.

Što se tiče pripreme u kuhinji, postoji pregršt jela koja možete da napravite za doručak, ručak i večeru, kao što su svima dobro znane punjene tikvice, musaka od tikvica, pire, pljeskavice od tikvica, zapečene u rerni, sa jajima…

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Radnik ne posustaje – savladana i Omarska

Lider fudbalskog  šampionata Republike srpske Radnik iz Bijeljine, ne popušta. Večeras su na svom terenu lako porazili poslednjeplasiranu...

Zvezda pobijedila Partizan i plasirala se u finale Kupa Srbije

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana sastali su se u polufinalu Kupa Srbije, meč je odigran na stadionu Rajko...

BIJELJINA: ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ u finalu Kupa BiH

ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ iz Bijeljine pobjedom u Mostaru izborio je plasman u finale Kupa BiH za žene u...

U Banjaluci osnovan Nezavisni pokret “Svojim putem“ – Igor Radojičić

Cilj pokreta je,, ističe Radojičić u izjavi BN TV, ponuditi alternativu političkoj sceni Republike Srpske.  „Bićemo da ponudimo alternativu...