AGRO SAVJET: Razlozi zašto je srž paradajza bijela, tvrda i neukusna

Datum:

Share post:

Čak i povrće uzgojeno u staklenicima prema svim pravilima poljoprivredne tehnologije može biti neukusno i tvrdo. Hajde da shvatimo zašto je paradajz bijel iznutra i kako se nositi s ovim problemom.

Bijela srž unutar ploda nastaje iz nekoliko razloga. Evo najčešćih.

1. Karakteristike sorte

Neki moderni hibridni paradajz imaju poseban gen koji omogućava da se plodovi duže čuvaju i ostaju netaknuti tokom transporta. U takvom paradajzu bijele žile odnsono bijla i tvrda srž djeluje kao “štit” koji zadržava oblik ploda.

Bijele žile su bezukusne i žilave, pa se hibridi paradajza sa genom za “dugovječnost” najčešće ne uzgajaju za vlastitu potrošnju, takvi plodovi se češće koriste za prodaju, jer su vrlo atraktivnog izgleda.

TESTNA REKLAMA

Da biste svake sezone uživali u ukusnim plodovima, prije kupovine sjemena morate pažljivo proučiti karakteristike sorte i odabrati samo provjerene opcije. Osim toga, nema tako malo dobrih i popularnih sorti.

2. Stolbur (fitoplazmoza) paradajza

Ova virusna bolest paradajza se, nažalost, ne liječi. Simptomi bolesti javljaju se i prije potpunog sazrijevanja ploda. Listovi biljke postaju manji, grubi i dobijaju ružičasto-ljubičastu nijansu. Rubovi su im savijeni prema gore, stabljika se deblja, cvjetovi blijede i spajaju se. Ako se plodovi još formiraju, nejednako su obojeni.

Virus preživljava na korijenju nekih višegodišnjih povrtarskih kultura, cvijeća i korova. Osim toga, cikade,  lisne uši , sikavice i bijele mušice su vektori (prenosioci) ovog virusa – stolbur.

Sve oboljelo grmlje treba odmah ukloniti iz vrta i spaliti. Da bi se spriječila infekcija paradajza, potrebno je boriti se protiv insekata, redovno plijeviti korov i dati prednost zakržljalim (po mogućnosti standardnim) biljkama: takav paradajz rijetko je pogođen stolburom.

3. Nedostaci nutrijenata i toplo vrijeme

Paradajz često pobijeli iznutra i srž postane tvrda zbog nedostatka kalijuma, klacijuma i viška azota. Stoga je važno uravnotežiti dozu hranjivih materija. 

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com

Izvor: ogorod.ru

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Od ponedjeljka u Banji Dvorovi škola plivanja za djecu u riziku (foto)

Banja Dvorovi, kao jedna od tri društveno-odgovorne ustanove, odnosno preduzeća, već tradicionalno organizuje školu plivanja za djecu u...

VUČIĆ: Tri opcije za mandatara – Brnabić, Vučević, jedan iz koalicije

Tri moguće opcije za mandatara su aktuelna premijerka Ana Brnabić, Miloš Vučević i jedan iz redova koalicionih partnera,...

Izabrana je nova generacija ljepotica iz Brčko Distrikta, Semberije i Podrinja

Hotel Jelena Brčko, u petak 12.08.2022., ugostio je najljepše djevojke iz Brčko Distrikta, Semberije i Podrinja. Pod pokroviteljstvom Vlade Brčko...

NEŠIĆ, DNS: Mostarska policija da rasvijetli vandalski napad na Staru crkvu u Mostaru

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić zatražio je od mostarske policije da hitno rasvijetle vandalski napad na Staru crkvu u...