AGRO SAVJET: Priprema rasadnika i proizvodnja rasada povrća

Datum:

Share post:

Rasadnici su zatvoreni prostori koji služe za proizvodnu rasada povrća počevši od klijanja sjemena do prodaje biljke koje je spremana za presađivanje na otvorenom polju ili u zatvorenom prostoru.

Rasadnici su zatvorene površine koje se koriste duži niz godina tj. u funkciji su više proizvodih ciklusa. Svaki rasadnik se sastoji iz više dijelova, prvenstveno dijela gdje se vrši naklijavanje i nicanje sjemena, zatim polica gdje se vrši slaganje pikiranih biljaka, mjesta za odlaganje pomoćnih alata i dijela za zagrijavanje prostora.

Dio rasadnika za naklijavanje i nicanje sjemena nalazi se u sastavu rasadnika, gdje se sjeme sije gusto najčešće u stiriporna saća bez rupa. Ovaj dio rasadnika treba biti najbliži izvoru toplote da bi se ostvarila što viša temperatura i skratio period nicanja biljke. Pored visoke temperature potrebno je i održavati konstantnu vlagu zemljišta oko 80% do nicanja prvih biljaka, poslije nicanja procenat vlažnosti smanjiti, kao i samu temperaturu. Važno je napomenuti da poslije nicanja biljaka tri do pet dana temepraturu i vlažnost smanjujemo iz razloga da ne bi došlo do naglog izduženja biljke, a takve biljke su tanke i visoke i često dolazi do njihovog propadanja prilikom pikiranje.

Slaganje pikiranih biljaka, bilo da se radi o čašama ili stiropornim saćima sa otvorima, vrši se na već pripremljene police. Police se mogu izraditi od raznih materijala: drvo, metal ili beton. Treba voditi računa da prilikom izrade police budu sa kraćeg dijela po nagibom od 0,5 % do 1%. Prednost ovakvog načina izrade polica je u tome što se višak vode može slobodno prirodnim padom ocjediti i na taj način neće se zadržavati na površini.

Mjesto za odlaganje pomoćnih alata može biti u sklopu rasadnika, a najčešće se nalazi ispod polica. Pod pojmom pomoćnih alata podrazumijevamo sve alate koji su nam potrebni za sijanje, pikiranje, slaganje, zaštitu i kupljenje rasada. Obavezno prije počekta svake sezone izvršiti dezinfekciju opreme i alata.

Dio za zagrijavanje rasadnika, može se nalaziti u samom rasadniku ili van rasada u zavisnoti od sistema za zagrijavanje. Najčešći način zagrijavanje jeste korišćenje metalnih peći koje se obično nalaze u sredini rasadnika. Ovakav vid zagrijevanja je najjednostavniji i najjefitnini, ali i najlošiji jer imamo neravnomjerno raspoređivanje toplote u rasadniku, tako da je par metara u prečniku od izvora topote pretoplo, dok je u ostalim dijelovima rasadnika hladno. Ovdje su i najveće osilacije u temperaturi što negativno utiče na rast i razvoj biljaka. Modifikacija metalnih peći ogleda se u dodavalju ventilatora, i razvodnih cijevi za topli vazduh čime se postiže ravnomjernije raspoređivanje toplote po cijeloj površini. Najbolji način je centralno grijanje putem toplovodnih cijevi ili toplovodnih kalolifera. Ovim načinom izvor toplote je pretežno izvan rasadnika, a u rasadniku se postiže najravnomjernija temperatura u svim dijelovima.

Svaki rasadnik prije početka proizvodnje sezone treba detaljno očistiti i dezinfikovati jer samo na taj način možemo ostvariti najbolje rezultate. Čist, uredan prostor i dobra agrotehnika je osnova za kvalitetan rasad.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com
Izvor: pssrs.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ČAVIĆ: Dvojici radnika „Elektrokrajine“, koji su odslužili kaznu u Hagu, zatvoreni računi

Bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić rekao je da je BiH jedina zemlja u kojoj postoji čovjek sa...

MINISTRSTVO POLJOPRIVREDE: Objavljen Javni poziv za podnošenje prijava za odobravanje novčanih podsticaja za kapitalne investicije u 2024. godini

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obavještava korisnike podsticaja da je danas objavljen Javni poziv za podnošenje...

Da li će i Srpska dobiti sistem “Pronađi me”?

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske posjetili su juče Centar za nestalu i zlostavljanu decu u Novom Sadu...

ŠMIT: Dodik zna ko je Šmit, a Čović neka se smiri

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika rekao je da je njegov posao da štiti...