AGRO SAVJET: Posadite KROKUSE u jesen da bi bujno cvjetali u proljće

Datum:

Share post:

Krokusi (Crocus) su omiljene ranoproljećne lukovice. Ništa nije tako interesantno i zavodljivo kao krokus koji se svojim intenzivno obojenim malim cvjetovima probija kroz snijeg koji se topi.

Cvjetaju od kraja zime do ranog proljeća, a budući da cvjetaju veoma rano, teško ćete osjetiti njihov prijatan miris.

Ako ste u dvorištu već napravili kombinaciju sa padajućom vrbom ispred koje ste posadili bergeniju i eriku, nikako ne propustite priliku da u ovoj kombinaciji u jesen dodate i lukovice krokusa. Možete ih posaditi i u travnjak – u jesen izbušite rupe u travnjaku i ubacite lukovice. Male saksije, velike plitke, prilazi kućama, podrast ukrasnim žbunovima su mjesta na kojima će krokusi izgledati prelijepo.

Krokusi se sade na svijetlim mjestim kako bi ih prvo sunce isprovociralo da cvjetaju.

Sade se na ocjednim zemljištima. Iako nisu posebno zahtjevni, prevelika vlaga im može škoditi. U zemlju obavezno dodajte tresetni supstrat da pojačate prozračnost.

Odlično podnose niske temperature u toku zime, a od ljetnjih žega brane se kontraktilnim korjenovima koji povlače lukovicu u dublje slojeve zemlje.

Krokusi prave veliki broj malih lukovica koje cvjetaju naredne sezone, pa bi ih na svake 2-3 godine trebalo izvaditi iz zemlje, očistiti lukovice, odvojiti deo koji želite da sadite na drugom mjestu i ponovo ih posaditi. Ovo uvijek radite u ljeto, u doba mirovanja lukovica.

Umjereno zalivanje je idealno za krokuse. U toku ljeta slobodno dozvolite veće periode suše. Ovo će ojačati lukovice.

Ako ste ih posadili u kombinaciji sa drugim biljkama koje prihranjujete, to će im biti dovoljno hrane. Ukoliko ste ih posadili u saksijama, prihranite ih vodorastvorljivim đubrivom jednom mjesečno sve do avgusta.

Sve u svemu, krokusi su jednostavni za gajenje, pa se preoručuju i baštovanima početnicima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrotv.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Ljubavna priča Ajše i Miloša iz Bijeljine

Miloš i ja smo se vjenčali prije 3 godine. Naš zajednički život je ispunjen raznim izazovima ali uz...

Pouzdana partnerstva i podrška ključni za uspjeh i održivost domaćih gazdinstava – Porodica Gajić iz Gornjeg Crnjelova već 25 godina razvija svoju farmu muznih...

Pouzdana partnerstva i podrška ključni za uspjeh i održivost domaćih gazdinstava Farmer Ljubomir Gajić širi svoje gazdinstvo zahvaljujući...

„Mačak u čizmama i zli čarobnjak“ – besplatna predstava za najmlađe 27. septembra u Centru za kulturu „Semberija“

Povodom dječije sedmice Centar za kulturu u saradnji sa udruženjem "Ceca i deca" poklanjaju besplatnu predstavu za sve...

Na današnji dan – 25. septembar

Danas je ponedjeljak, 25. septembar, 268. dan 2023. Do kraja godine ima 97 dana. 1493. - Španski moreplovac italijanskog...