AGRO SAVJET: Otkrijte tajne uspješne proizvodnje boranije – od sjetve do berbe

Datum:

Share post:

Boranija je popularna i hranjiva mahunarka koju ljudi širom svijeta uzgajaju. Kako biste postigli dobar prinos, morate obratiti pažnju na nekoliko ključnih faktora, poput odabira zemljišta, obrade, plodoreda, đubrenja i sjetve. U ovom članku ćemo vam dati nekoliko savjeta za uspješnu proizvodnju boranije.

Odabir zemljišta: Boranija zahtijeva plodno zemljište koje nije preteško niti prelako, kao ni zemljišta na kojima se voda dugo zadržava ili ima visok nivo podzemne vode. Najbolje uspijeva na aluvijalnim zemljištima s rastresitom strukturom i dobro snabdjevenim kalcijumom. Za uzgoj najbolje odgovaraju zemljišta s prisojnim položajem, neutralne reakcije.

Obrada: Obrada zemljišta zavisi od roka proizvodnje. Za prolećnu setvu, jesenja obrada se izvodi u jesen, na dubinu od 30 cm, a prije sjetve zemljište se kultivira i priprema za setvu. Za letnju sjetvu, kada je boranija naknadna kultura, nakon skidanja prethodne kulture primjenjuje se ljetnje oranje na 18 cm, a zatim površinska, predsjetvena priprema.

Plodored: Boranija dolazi na treće mjesto u plodoredu. Najbolje uspijeva posle korijenastog i lukovičastog povrća ili poslije strnina. Kao naknadna kultura, boranija se sije poslije ranog krompira, keljerabe, salate, spanaća, ranih strnina. Nekoliko sorti boranije (iz južne Amerike) može se uspješno gajiti i kao međukultura.

Đubrenje Boranija sa prinosom od 10 t iznosi 75 kg azota, 20 kg fosfora i 70-90 kg kalijuma. Najveći dio azota biljka dobija radom kvržičnih bakterija. Hraniva se najvećim dijelom daju predsetveno, uz jedno prihranjivanje u fazi 3-4 prava lista. Potrebe boranije za đubrenjem nisu velike, istraživanja su pokazala da na dobro obezbeđenim zemljištima treba unijeti po 60-80 kg/ha NPK. Istraživanja su pokazala da primjena bakterijskih đubriva za inokulaciju sjemena kod boranije daje pozitivne efekte.

Sjetva boranije se obično vrši direktno u zemlju, a prema navedenim uputama za sjetvu, razmak između redova treba biti 50 cm, dok se biljke unutar reda siju na razmaku od 4-5 cm. Na ovaj način se postiže gustoća biljaka od 40-50 biljaka po kvadratnom metru. Za ovakvu sjetvu, potrebno je koristiti 100-150 kg sjemena po hektaru, ovisno o uslovima uzgoja i sorti boranije.

Dubina sjetve boranije zavisi o vrsti tla. Na lakšim zemljištima, preporučuje se dubina sjetve od 5-7 cm, dok se na težim tlima preporučuje dubina sjetve od 3-4 cm. Ova dubina omogućava sjemenu da klija i izbaci prve listiće iznad zemlje. Nakon sjetve, tlo treba dobro zalijevati kako bi se potaknulo klijanje sjemena.

Berba boranije se obavlja kada je biljka u tehnološkoj zrelosti, što se može utvrditi na različite načine. Najčešće se koristi aproksimativna metoda, koja se temelji na izgledu i veličini mahune. Boranija se smatra u optimalnoj tehnološkoj zrelosti kada je zrno u mahuni veličine zrna pšenice ili sočiva. Berba boranije je jednokratna i najčešće se obavlja specijalnim kombajnima čiji je učinak 3-7 hektara dnevno. Međutim, ručna berba se obavlja u dva navrata i tada su prinose veći za oko 30%, ali se postavlja pitanje ekonomske opravdanosti. Prinosi boranije, u zavisnosti od sorte i načina berbe, iznose od 8-15 tona po hektaru.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...

GRAD BIJELJINA: „Izabrani najpovoljniji ponuđači za zaprašivanje komaraca, košenje putnih pojasa i uklanjanje ambrozije

Saopštenje Gradske uprave Grada Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Najzad izabrani najpovoljniji ponuđači za zaprašivanje komaraca, košenje putnih pojasa i...

ĐURĐEVIĆ: Uspjesi su posljedica dugogodišnjeg kvalitetnog rada u OK „Radnik“ (foto)

Povodom novog velikog uspjeha bijeljinskog sporta, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević danas je organizovao prijem za igrače...