AGRO SAVJET: Mart je idealan mjesec za sadnju ovih deset biljaka

Datum:

Share post:

Prilikom uzgoja za početnu sezonu uzmite rasad povrća, a kasnije povrće uzgajajte iz sjemena. Sadnice trebaju biti zdrave, bez znakova bolesti.

1. Pokušajte s ružama


Mart je također idealan mjesec za sadnju pojedinih vrsta ukrasnog bilja, a posebno je pogodan za proljetnu sadnju ruža. Tokom ovog mjeseca trebalo bi prorijediti i presaditi ljekovito i začinsko bilje. U ovom mjesecu se orezuje voće i grmoliko bilje koje cvjeta tokom ljeta, a neke od njih su ruže, hortenzije, perena, kao i živa ograda.

2. Sjetva u zatvorenom


Tokom marta još stignete u zatvorenom posijati paprike, feferone i patlidžane, peruanske jagode i tomatillo, te celer i tikve. Također, mart je idealno vrijeme za sjetvu paradajza. Možete posijati i dio trajnica i cvijeća koje duže raste kako bi čim prije počelo cvasti.

Peršun ne treba toplo tlo za nicanje, a niče čak i do 30 dana. Stoga njega možete sijati u martu, ali ne zaboravite na moguće hladne proljetne kiše koje mogu nabiti tlo koje ste prije fino obradili i posijali. Stoga je bolje zasaditi ga u teglicu i držati na terasi.

4. Krenite sa špinatom


Špinat odlično uspijeva u hladnije doba godine i podnosi manje minuse, za ranu berbu možete ga posijati u rano proljeće.

5. Salata je jako zahvalna


Salata voli hladnije vrijeme i često sama niče u rano proljeće. Jednako je i s rukolom.

6. Grašak i bob


Grašak je jedna od kultura koja također voli hladnije vrijeme i njega se može posijati u tokom marta na otvoreno. Ako sijete rani grašak, prve plodove ubirete već za nekih 7 nedelja. Ukoliko niste posijali bob tokom februar, još ga stignete posijati i u martu.

7. Luk i češnjak sad se sade


Proljetni češnjak i luk sade se rano, tako da je mart idealno vrijeme za njihovu sadnju, ako to vrijeme dozvoljava. Ranom ili kasnom sadnjom lučica luka izbjegnite izlijetanje lukove muhe i tako smanjite štete na urodu luka.

8. Probajte s rotkvicama


Rotkvice najbolje uspijevaju u hladnije doba godine i podnose blaže mrazeve pa i njih možete posijati već u martu.

9. Ne žurite


Od sredine marta nadalje možete posaditi i krumpir, ali nećete zakasniti ni ako to odgodite za mart. Ako čak propustite posijati sve navedeno u martu, bez brige, stignete.

10. Zasadite omiljene voćke

Vrijeme mirovanja idealno je vrijeme za sadnju voćki, uz uslov da tlo nije smrznuto. Voćke golog korijena se mogu saditi sve od kraja marta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: living.vecernji.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Bijeljinski vatrogasci spasili ruku bebi od 13 mjeseci

Bijeljinski vatrogasci uvijek u službi svojih sugrađana. Ovaj putu u službi i pomoći spašavanja mlade ručice tinaest mjesečnog dječaka...

Vatrogasci u Bijeljini od početka godine imali 60 intervencija

Teritorijalna vatrogasna jedinica Bijeljina je od početka godine imala ukupno 60 intervencija, rekao je Srni starješina ove jedinice...

BO RS, OSTOJIĆ: Pohranjivanjem arhive u Sarajevo došlo bi do još veće zloupotrebe

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Radan Ostojić smatra da bi pohranjivanjem arhiva Haškog tribunala u Sarajevu došlo...

LUKIĆ, DNS: Podržaću usvajanje Odluke o „GTC“ naselju – ovo pitanje mora da bude iznad politike!

Gradska skupština razmatraće sutra Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na privatizaciju stanova u vlasništu Grada Bijeljine u naselju...