AGRO SAVJET: Lukovice cvijeća se sade u jesen

Datum:

Share post:

Kako bi vaša bašta mamila poglede prolaznika već početkom proljeća, sada je pravo vrijeme za sadnju lukovica cvijeća. Veliki broj vrsta odnosno sorti koje se nude u agrocentrima, zadovoljiće i one najizbirljivije, stoga već ovih dana planirajte kako će vaš vrt izgledati u proljeće.

Dolazak jeseni upravo je vrijeme kada krećemo sa sadnjom lukovica kako bi imale dovoljno vremena prije zime razviti korijenje. Pogledajmo baštu, potražimo prazna mjesta kojima nedostaje živost, mjesta u bašti koja želimo istaknuti, kao ulaz u dvorište, obrub uz terasu, pred ulazni prostor u kuću. To ćemo, svakako, istaknuti različitim bojama koje u punoj cvatnji daju lukovice.

Nakon odabira pozicija u bašti, odaberimo svoje najdraže boje, uskladimo s ostalim biljkama i krenimo po svježe ovogodišnje lukovice. Kupujte lukovice u originalno zapakovanoj ambalaži u perforiranoj prozirnoj vrećici jer samo tako možete provjeriti kvalitet lukovica i biti sigurni što ste kupili.

TESTNA REKLAMA

Lukovice je najbolje saditi u skupinama u obliku željenih oblika (kruga, elipse, traka i dr.) uz kombinovanje nekoliko boja.

Tlo za sadnju

Lukovice traže srednje teška do laka tla. Preporuka je izbjegavati teška glinena tla gdje se zadržava suvišna voda jer može doći dio truljenja i češće pojave bolesti lukovica. Ukoliko je potrebno, popravite strukturu tla dodavanjem određene količine pijeska, komposta te po potrebi obavite drenažu. Osim toga, kako biste izbjegli trulež lukovica, iste prije sadnje možete potopiti u rastvor nekog hemijskog pripravka protiv truleži.

Dubina sadnje zavisi od strukture tla, pa u teža tla lukovice sadimo na dubinu dvije visine lukovica, na lakšim tlima na dubinu tri visine lukovica. Vrijedi pravilo da se krupnije lukovice sade dublje dok sitnije pliće. Tlo je poželjno malčirati kako bi se lukovice zaštitile od smrzavanja tokom zime.

Tulipani

Danas postoji službeno registrovano preko 5500 sorti tulipana podijeljeno u 14 skupina. Postoji čitav niz boja i varijacija na boju latica tulipana što nam daje veliku mogućnost u kombinovanju boja. Koriste se u velikom broju kao rezano cvijeće i za dekoraciju vrtova i balkona. Cvate od februara do maja, zavisno od vrste. Tulipani se mogu uzgajati na balkonu i procvast će već u rano proljeće.

Narcis-sunovrat

Narcis je prilično proširena biljka sa velikim brojem varijeteta i nekoliko hiljada sorti. Koristi se kao rezano cvijeće ali i za ukrašavanje vrtova jer pripada u prve vjesnike proljeća. Sade se standardno u vrtove, ali se posebnim postupcima mogu pospješiti da ranije procvjetaju.

Ljiljani

Lukovice ljiljana se sade u jesen (septembar – oktobar), uglavnom skupno, tj. 3 do 7 lukovica zajedno. Osnovno pravilo prilikom sadnje ljiljana je da vrh lukovice treba biti prekriven desetak centimetara debelim slojem zemlje. Izuzetak je Madonin ljiljan koji se pokriva samo 3 cm – 5 cm debelim slojem zemlje, a prezimljava bez zaštitnog pokrova. Razmak sadnje, zavisno od sorte, iznosi 30 cm – 45 cm. Posađene lukovice trebaju se potom dobro zaliti, dok se u hladnim područjima obično pokriju s 10-ak cm debelim slojem slame ili pak nekim drugim pokrovnim materijalom.

Zumbuli

Zumbul se sadi najčešće u vrt, tokom jeseni, a cvjeta u aprilu i maju. Lukovicu treba staviti na dubinu od oko 10 centimetara. Prilikom sadnje lukovica pazite da lijepo legnu, čvrsto ih utisnite u zemlju kako ne bi ostao zrak ispod lukovice koji kasnije može prouzročiti truljenje. Razmak između lukovica bi trebao biti od 15 cm – 20 centimetara. Zumbuli vole osunčana staništa.

Dobro uspijevaju i na prostorima koji su okrenuti prema sjeveru. Zemlja za njihov uzgoj treba biti lagana, s dosta humusa i pijeska. Zalijevajte je redovno, ali ne preobilno, jednom do dva puta sedmično, sve zavisno od toga uzgaja li se u vrtu ili u saksiji. Zumbul se koristi na rubovima vrtova, za ukras gredica, kao lončanica ili za rez.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com
Izvor: jabuka.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini počelo ponovno brojanje glasova sa 13 izbornih mjesta

Gradska izborna komisija (GIK) Bijeljina počela je danas otvaranje vreća i ponovno brojanje glasova radi pravilnog objedinjavanja utvrđenih...

Sastanak Izvršnog odbora RSS: Dokazali smo snagu, nastavljamo još jače

Republička stranka Srpske /RSS/ održala je večeras u Bijeljini sastanak proširenog Izvršnog odbora na kojem su analizirani rezultati...

“DESNA RUKA” Dodik o isključenju Igora Radojičića iz SNSD

NEKADAŠNJA “DESNA RUKA” Dodik otkrio šta misli o isključenju Igora Radojičića iz SNSD Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je...

Vukanović o rezultatima izbora: Kandidatura Vojina Mijatovića je bila plod dogovora s Dodikom

Nebojša Vukanović, lider liste Za pravdu i red, komentarisao je za Klix.ba izborne rezultate i poručio da je...