AGRO SAVJET: Ljutom papričicom protiv alergija

Datum:

Share post:

U jeku sezone ambrozije korisno je znati kako biljke mogu da pomognu u sprečavanju alergija.

– Kada su alergeni u vazduhu u akutnoj fazi, prvenstveno treba koristiti terapiju koju vam je dao doktor. Sve ovo je neophodno primjenjivati čitave godine da do alergije ne bi došlo i da bi se njena jačina drastično smanjila –  istakao je Momčilo Antonijević, narodni travar i novinar.

Dodaje da je najbolje početi od bijelog luka i ljute paprike jer sadrže kvarcetin, koji značajno umanjuje simptome alergije. Zbog toga osobe sa pojačanom alergijom treba da koriste što više ovog povrća.

Crni luk je najbolji biljni izvor inulina, nerastvornog vlakna kojim se hrane bakterije u našim crijevima. Inulin je izuzetno važan ne samo za funkcionisanje naših crijeva već i našeg imuniteta, pošto korisne bakterije koje žive u crijevima velikim dijelom utiču na naš imuni sistem. Crni i bijeli luk i ljuta paprika korisni su za sprječavanje alergija.

TESTNA REKLAMA

Crna ribizla takođe pomaže, izuzetno je korisna voćka, a njeno ulje sprečava alergije na koži. Ako ste alergični na ambroziju, treba piti šolju čaja od lista crne ribizle dnevno. Prijatnog je ukusa, mogu da ga piju i djeca.

Lopuh je biljka koja raste u riječnim koritima, ima ogromne listove. U liječenju se koriste korijen i list ove biljke, a daje odlične rezultate kada su alergije u pitanju. Ne treba da ga koriste ljudi koji imaju hepatitis i bolesnu jetru.

Kopriva je najdragocjenija biljka za zaštitu od alergija. Koristi se smrznuti list koprive.

Bokvica ili šumski flaster pomaže prilikom ujeda insekta. List treba isprati vodom, staviti ga na mjesto ujeda, pa neće biti alergijske reakcije, crvenila i svraba. Može da pomogne i u borbi protiv ambrozije.

Reiši gljiva raste na hrastu i ima odlično imuno modularno dejstvo, koristi se u sprečavanju alergija kože, očiju. Pomaže tijelu kada je pod stresom.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com
Izvor: rts.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

MIGRANTI u Bijeljini – Sve ih više i u Hercegovini

Migranti su opet zaprijetili granicama BiH. Zadnjih dana sve više naviru na sjeveroistoku i sjeverozapadu. Graničari kažu da...

PETROVIĆ: ’’Sistem te laže, ne veruj šta ti kaže, ovaj život je borba, od rođenja do groba, zato ustani odmah!’’

Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića organizovali su mirne proteste...

MALETIĆ otvorio danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić otvorio je danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“ na kojem učestvuju stručnjaci iz...

LOPARE: JOVANI – SLAVA CRKVE U TOBUTU

U Tobutu kod Lopara obilježen je praznik Začeće Svetog Jovana Krstitelja – Jovani, krsna slava tobutske crkve Svetog...