AGRO SAVJET: Koštunjavi plodovi čuvaju srce

Datum:

Share post:

Koštunjavi plodovi čuvaju srce – Ako pojedete nekoliko oraha dnevno, isto je kao da uzimate lijek protiv srčanog oboljenja, objašnjava doktor nauka Gari Frejzer, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Loma Linda u Kaliforniji.

U istraživanju kojim je obuhvaćena 31.208 adventista, dr Frejzer je otkrio da su koštunjavi plodovi bili primarna hrana onih koji nisu imali srčani udar. Kod onih koji su koštunjave plodove grickali najmanje pet puta nedjeljno, vjerovatnoća za dobijanje srčanog udara i umiranja od srčanog oboljenja bila je upola manja nego kod onih koji su ih jeli manje nego jednom nedjeljno.

Čini se da čak i sasvim mala količina koštunjavih plodova nedjeljno smanjuje opasnost od srčanog oboljenja za 25 procenata. Oko 32 procenta koštunjavih plodova koje su jeli činio je kikiriki, 29 procenata badem, 16 procenata orasi i 23 procenta ostale vrste. To nije neobično kako izgleda. Koštunjavi plodovi bogati su vlaknima i mononezasićenim mastima sličnim onima iz maslinovog ulja za koje se zna da deluje protiv srčanih oboljenja.

Koštunjavi plodovi su isto tako bogati različitim antioksidansima, uključujući vitamin E, selen (naročito brazilski orah) i elaginsku kiselinu (koje ima u plodu oraha).

Budući da su koštunjavi plodovi bogati mastima, premda je riječ o korisnim mastima, ne možete ih jesti u velikim količinama, a da se ne ugojite. Međutim, istraživanje dr Frejzera je pokazalo da oni koji umjereno jedu koštunjave plodove manje gojazni od onih koji ih ne jedu. Doktor Frejzer nije odredio dnevnu količinu unošenja koštunjavih plodova. Razumna količina bi, u zavisnosti od težine osobe, trebalo da bude između 30 i 60 grama dnevno.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Novogodišnji koncert Muzičke radionice ”Čarolija” iz Bijeljine (foto)

Saopštenje za javnost UG ’’Muzički umjetnici Semberije’’ prenosimo u cjelosti: 12. decembra 2023. godine održaće se Novogodišnji koncert Muzičke...

MILIČEVIĆ: Nedopustivo je izvršnoj vlasti dati opšti imunitet od krivičnog gonjenja

Apsolutno je nedopustivo izvršnoj vlasti dati opšti imunitet od krivičnog gonjenja jer to znači amnestiju od kriminala, korupcije...

AMBER ALERT pred PS BiH: U slučaju NESTANKA DJETETA slijedi mobilizacija cjelokupne javnosti

Bosna i Hercegovina još uvijek nema Amber alert sistem koji koriste brojne zemlje svijeta, pa i Srbija i...

Kunić na lovački način

Sastojci 1 kunić 50 ml ulja Za rasol 300 ml vinskog sirćeta 1 kašičica borovnica 1 kašičica klinčića 2...