AGRO SAVJET: Koja je opasnost od ranog ili kasnog vađenja krompira

Datum:

Share post:

Odabir vremena za vađenje krompira je prilično opipljiv jer ako pogriješite barem za nekoliko sedmica, rizikujete da izgubite cijeli rod. Činjenica je da je krompir iskopan prerano pogoduje samo potrošnji u bliskoj budućnosti. Kožica mu je tanka i sklona mehaničkim oštećenjima, što znači da će tokom berbe neke krtole izgubiti kvalitet i mogu istrunuti. Ovakve krtole će biti prava “tempirana bomba” u vašem podrumu, jer će se trulež ili buđ iz njih proširiti na značajan dio zaliha.

Također ne vrijedi odlagati berbu krompira u nadi da će kožica postati jača, a krtole narasti što je moguće više do sredine jeseni. Do tog vremena vrhovi krumpira ne samo da požute, već se i potpuno osuše ili istrunu. Konačno, prerada krtole krompira i njihovo odlaganje u skladište moraju se obavljati po suvom vremenu, inače zalihe mogu istrunuti.

Kada možete vaditi krompir

Obično berba krompira se obavlja u avgustu-septembru, kada je ljetna vrućina već završila, a kišna sezona još nije počela. Međutim, na vrijeme vađenja ne utiče samo klima, već i sorta koja je zasađena.

Kada vaditi krompir 

Vrijeme vađenja krompira u našim uslovima zavisi i od proizvodnog regiona, kao i od dužine vegetacionog perioda sorte. Rane sorte se mogu vaditi znatno ranije nego što se postigne fiziološka zrelost. Ono je isto tako u zavisnosti od cijene mladog krompira koja se postiže na tržištu.

Srednjerane i srednjekasne sorte, koje se kod nas pretežno gaje, vade se u ravničarskim krajevima ranije zbog ranijeg sađenja, i to obično u julu i avgustu, a u brdskim i planinskim regionima znatno kasnije, tj. u septembru i oktobru mjesecu. U to vrijeme krtole su već uzele sve što su mogle s nadzemnog dijela biljke, prekrile se čvrstom kožom i prestale rasti. Dalkle, krompir treba vaditi kada su krtole završile svoj fiziološki razvoj uz odumiranje nadzemnih djelova, odnosno kada dostignu punu zrelost. Na cimi se to ispoljava najprije gubljenjem intezivne zelene boje, list dobija svetložutu boju, koja potom potamni i list počinje da se suši.

Poslije odumiranja listova, istim redom propadaju i stabljike, što znači da su prestale mogućnosti za dalji asimilacioni proces. Istovremeno slabi veza između stolona i krtola, pa se krtole lako odvajaju. Tada i krtole dostignu maksimalnu veličinu, te se može pristupiti vađenju iz zemlje.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Juniori KMF Radnik MD Shop protiv Željezničara u Tuzli

Saopštenje za javnost KMF Radnik MD Shop prenosimo u cjelosti: U subotu na teren izlazi i naša juniorska ekipa....

Balkan TRIP TV u posjeti Turističkoj organizaciji Bijeljina (foto)

Jedina turistička televizija na Balkanu, koja egzistira od 2020. godine, bila je danas gost Turističke organizacije Bijeljina. -Naš grad...

PETROVIĆ: Grad Bijeljina po prvi put organizuje kolektivno vjenčanje

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je na svom zvaničnom FB nalogu najavio po prvi put organizaciju kolektivnog vjenčanja u...

Da li će neko od poslanika u NS RS izbjeći sutrašnju sjednicu?

Još uvijek nije stiglo nijedno obavještenje narodnih poslanika o odsustvu sa sutrašnje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske. Opozicionari...