AGRO SAVJET: Kako zaštititi plastenik od snijega

Datum:

Share post:

Snijeg je redovan pratilac zimskih mjeseci, posebno na većim nadmorskim visinama. Koliko je koristan – dobar je jorgan za zimske usjeve, stvara zalihe vlage za neko sušno sutra, zamjenjuje mašine za grubo sitnjenje zemlje – toliko može da bude štetan, da baštovanima „pomrsi račune“, da im pocijepa folije na plastenicima i napravi veliku štetu i pometnju u proizvodnji.

Često su plastenici bez dopunskog zagrijavanja, ali prekriveni su najčešće sa dvije folije koje mogu dobro da ušuškaju mlado povrće i zaštite ga od spoljašnjeg minusa. Ipak, dešava se da debeli snježni pokrivač poremeti baštovanske planove. Zbog toga stručnjaci Poljoprivredne savjetodavne stručne službe u Leskovcu proizvođače koji rano povrće gaje u zaštićenom prostoru podsjećaju na to da treba da reaguju preventivno.

Pošto ove preporuke mogu da spasu ranu povrtarsku proizvodnju i u ostalim krajevima, prenosimo najvažnije savjete diplomiranog inženjera Bobana Stankovića, savjetodavca za ratarstvo i povrtarstvo u Poljoprivrednoj savjetodavnoj i stručnoj službi u Leskovcu. Prva mjera, ali ne i najvažnija, o kojoj valja misliti za vrijeme podizanja plastenika, je prekrivanje zaštićenog prostora duplom folijom koja se naduvava.

Sloj vazduha između dvije folije treba da bude 15 do 25 cm. U toku zime folija je za trećinu više naduvana nego tokom ljetnjih mjeseci. U ovako opremljenom plasteniku temperatura mnogo više prija mladim biljkama, ali i onim starijim, jer je zimi značajno viša od spoljašnje, a ljeti, kada upeče sunce, prijatnije je boraviti u plasteniku nego na otvorenom polju. Dupla folija ne prija samo biljkama, već čuva i stabilnost i sigurnost plasteničke konstrukcije.

– Naduvana folija mnogo bolje trpi opterećenje od snijega i bolje podnosi jake udare vjetra – ukazuje ovaj savjetodavac.

– Gubici energije u plastenicima pokrivenim duplom folijom za oko 40 procenata manji su nego kod plastenika pokrivenih jednom folijom.

Piše: Svetlana Mujanović

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: dobrojutro.co.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RISTO VOJVODIĆ IZ MILIĆA – glavna spona u prijateljstvu dvorovljanskog Proletera i FK “Milići“ (foto)

Risto Vojvodić je kao učenik došao u Bijeljinu 1968. godine s namjerom da završi tehničku školu koja tada...

Šta kažu u PDP i SDS o stranci Jelene Trivić?

Jelena Trivić okuplja članove Narodnog fronta. Saznajemo da će joj se pridružiti veliki broj onih sa članskim kartama...

Sto dana Vlade Srpske: Nikad brže ostavke i nikad duže prazne ministarske fotelje

Nikad brže ostavke ministara i nikad duže prazne ministarske fotelje, glavno je oblježje Vlade Republike Srpske za prvih...

AUTOPUTEVI SRPSKE: Ćorić sa predstavnicima “Kineske korporacije za puteve i mostove“ CRBC

Nedeljko Ćorić, vd direktor Autoputeva Republike Srpske sastao se danas sa predstavnicima ''Kineske korporacije za puteve i mostove“...