AGRO SAVJET: Kako započeti s kompostiranjem lišća

Datum:

Share post:

Jednom kad sve to lijepo jesensko lišće padne u vaše dvorište, često se s njim postupa kao s otpadnim proizvodom, ali to lišće je početak baštenskog tla bogatog hranjivim materijama te je idealno stanište za oprašivače i korisne insekte.

Kompostiranjem lišća umjesto bacanja možete smanjiti količinu smeća koje vaše domaćinstvo proizvodi te pomoći da napravite kompost koji možete koristiti u bašti sljedeće godine.

Ako želite poboljšati svoje tlo i uštediti na nabavljenim đubrivom i kompostom, evo kako započeti.

Počnite sa kompostiranjem lišća – Zašto je lišće važno za vrt?

Prva stvar koju treba zapamtiti jest da lišće može biti vrijedno stanište za domaće vrste pčela, leptire i paukove. Ako imate površine s lišćem koje ne treba čistiti, ostavite na njima skupljeno lišće koje može pomoći u održavanju zdravog baštenskog ekosistema.

TESTNA REKLAMA

Neki vrtlari više vole grabiti lišće na ceradu ili baciti krpu i odvući hrpu u neupadljiv ugao dvorišta kako bi služio kao manje nametljivo stanište.

Kako započeti s kompostiranjem lišća?

Koju god opciju uklanjanja lišća odabrali, ono će s vremenom postati prepreka korištenju vašeg dvorišta za rekreaciju ili uzgoj cvijeća i usjeva. I tu dolazimo do kompostiranja. Upotreba sjeckalice za lišće ubrzaće proces kompostiranja, a pomaže i kod miješanja jer možete dodati pokošenu travu ili drugi organski materijal uz manje okretanja hrpe.

To znači da će vaš kompost zauzeti manje prostora jer se malčirano lišće čvršće skuplja jedno uz drugo. Ali to nije nužna komponenta za uspjeh.

Komposteri su najbolja opcija za pohranjivanje komposta, kako biste uspješno podstakli proces kompostiranja. Ako znate kako, možete napraviti i vlastitu verziju, ali važna komponenta za skladištenje komposta je da stvara duboku hrpu organskog materijala kako bi se unutrašnja vlažnost hrpe zadržala.

Održavanje procesa truljenja zahtijeva uravnoteženu razinu vlage, stoga je takođe važna dobra drenaža. Pobrinite se da držite kompost podalje od svih površina na kojima organski materijal može ostaviti mrlje, poput betona, jer će hrpa kapati na bilo koju površinu na koju je stavite.

Da biste uravnotežili PH svoje zemlje, trebali biste dodati organsku tvar bogatu azotom jer je lišće samo po sebi prilično kiselo i osigurava potreban element ugljenika za dobro uravnoteženo tlo. Pokošena trava, talog od kafe, ostaci povrća, rezovi zelenih biljaka i voće dobri su kandidati za dodavanje elementa azota vašem kompostu. Možete sezonski koristiti set za testiranje PH tla kako biste provjerili je li PH komposta uravnotežen.

PH testovi se sastoje od testne trake i tablice boja. Stavite test traku u kompost i ostavite je nekoliko minuta da upije vlagu, a zatim usporedite boju testne trake s tablicom. Tablica ima obilježeno bojama je li tlo kiselo, neutralno ili lužnato.

Kako održati kompost zdravim?

Trebali biste ga okretati svake dvije sedmice. Koristeći vile ili lopatu, okrenite donji sloj prema gore i umiješajte gornji sloj. To će održati nivo vlage relativno ravnomjernom i podstaći ravnomjerniji nivo truljenja. Takođe može spriječiti stvaranja tvrdih naslaga koje ne dopuštaju protok zraka i zadržavaju vlagu.

Za nastavak procesa je važno održavanje komposta vlažnim, ali ne i natopljenim. U kišnom okruženju, podizanje hrpe iznad tla pomoću letvičaste podloge može pomoći u kontroli vlage.

Na hrpu možete dodati i malo suvog lišća ako postane premokro od kiše ili snijega. Korištenje suvog lišća ili slame na vrhu hrpe kao izolacije da se vaša hrpa ne smrzne toko mzime održat će mikrobe u kanti aktivnima.

Ako je klima hladnija, trebali biste takođe pokušati smjestiti svoju hrpu na sunčaniji dio dvorišta kako bi tokom zime imala što više topline – mikrobi u tlu ipak neće u potpunosti umrijeti na hladnoći, stoga ne brinite ako dođe do smrzavanja. I dalje ćete dobiti malo komposta, ali može potrajati malo duže piše Lifehacker.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com
Izvor: 24sata.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Đoković piše novu stranicu teniske istorije

​Srpski teniser Novak Đoković boriće se sutra protiv Grka Stefanosa Cicipasa za svoju rekordnu desetu titulu na Otvorenom...

U Bijeljini otvoren 4. Kjokušinkai karate turnir “RS čelendž“ (foto)

U Bijeljini je večeras otvoren četvrti „RS Čelendž“ kjokušinkai karate turnir na kojem učestvuju borci iz Španije, Rumunije,...

Danas obilježena 81. godišnjica “Igmanskog marša”

Partizani vršili proboj ka Foči: Hiljade ljudi iz BiH i regije obilježilo godišnjicu Igmanskog marša Godišnjica je obilježena tradicionalnim...

OSTOJIĆ BO RS: Hitno imenovati resornog ministra i nastaviti pregovore

Savjet Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ apeluje na institucije Srpske da se što hitnije imenuje resorni ministar i...