AGRO SAVJET: Kako uzgojiti savršen krompir: Ključni zemljišni uslovi za visoke prinose

Datum:

Share post:

Krompir je jedna od najvažnijih kultura u svijetu, a uzgaja se na različitim vrstama zemljišta. Međutim, za postizanje visokih prinosa, važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih zemljišnih uslova za uzgoj krompira.

Prije svega, krompir uspijeva na svim vrstama zemljišta, ali ne na svim tipovima podjednako dobro. Najbolji uslovi su lagano zemljište s visokim kapacitetom za vodu i zrak, što omogućuje bolji pristup korijenima krompira do vode i hranjivih materija. To je posebno važno za postizanje visokih prinosa, jer krompir treba puno vode tokom cijelog uzgojnog razdoblja.

Druga važna stvar je reakcija tla ili pH vrijednost. Za uzgoj krompira najbolje su slabo kisela zemljišta s pH vrijednošću u vodi od 5,5 do 6,5. Ako je pH vrijednost previsoka ili preniska, krompir neće moći apsorbovati sve hranjive materije iz zemljišta, što će rezultovati nižim prinosima.

Krompir ne uspijeva na ekstremno kiselim i alkalnim zemljištima jer toksini prisutni u takvim uslovima  mogu uticati na rast i razvoj biljke. Stoga, ako želite uzgajati krompir, važno je provjeriti pH vrijednost tla i prilagoditi je prije sadnje.

Organska materija također je važna za uzgoj krompira jer poboljšava strukturu zemljišta, zadržava vlagu i osigurava hranjive materije. Ako je nivo organske materije nizak, zemljište se može poboljšati dodavanjem organskih đubriva, komposta ili stajskog đubriva. Ova đubriva su bogata hranjivim materijama i mikroorganizmima koji će poboljšati kvalitet tla.

U zaključku, uzgoj krompira može biti uspješan na različitim vrstama zemljišta, ali najbolji uslovi za visoke prinose su lagano zemljište s visokim kapacitetom za vodu i zrak, te pH vrijednost tla u rasponu od 5,5 do 6,5. Takođe je važno imati dovoljno organske materije u zemljištu, a ako nema dovoljno, može se poboljšati dodavanjem organskih đubriva. Stoga, prije uzgoja krompira, važno je provjeriti i prilagoditi uslove zemljišta za postizanje najboljih rezultata.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DODIK VUKANOVIĆU: “Treba mi dati orden kakvu budalu trpim čitav dan – idiota koji se zove Vukanović, budaletinu jednu tešku – Ti si jedna...

Narodna skupština Republike Srpske kasno noćas je usvojila Nacrt izbornog zakona Republike Srpske, ali rasprava koja se vodila...

BORENOVIĆ: ”Dodikove brutalne uvrede, primitivizam i laži, pa one nebuloze oko sankcija…sve staje u par riječi…”

Dodik je dodao da se u dopisu obavještajne zajednice navodi da je Vukanović “korisni idiot” i da je...

GOVEDARICA: Izborni zakon Srpske kojim Dodik i njegovi koalicioni partneri mašu, nikada neće biti usvojen

Izborni zakon Srpske kojim Dodik i njegovi koalicioni partneri mašu, nikada neće biti usvojen tvrdi Vukota Govedarica šef Kluba...

DODIK: Srpska mora da provede izbore po svom zakonu, nema veze što neke zemlje neće to priznati!

"Kada donesemo taj Zakon, Republika Srpska mora da provede izbore po svom Zakonu. Te izbore sigurno jedan dio...