AGRO SAVJET: Kako uzgojiti bukovače na talogu od kafe

Datum:

Share post:

Gljive su u mnogim domovima rado pripremane namirnice, pogotovo ako su ubrane samostalno, jer tada čine poseban užitak. Međutim, manji je broj onih koji se odluči kod kuće uzgajati gljive. Osim klasičnog uzgoja na supstratu u ovom tekstu vam pišemo o tome kako uzgojiti bukovače na talogu od kafe.

Kafa se nerijetko kuva u gotovo svim domaćinstvima, a talog koji nam poslije ostane najvjerovatnije bacamo. No, taj talog zapravo možemo sačuvati i skupljati i uzgojiti gljive na talogu od kafe. Uzgoj gljiva na talogu od kafe je odličan ekološki način upotrebe taloga za rast gljiva u vlastitom domu.

Kod uzgoja gljiva ili korišćenja taloga od kafe u povrtlarstvu ne morate se brinuti da će tako uzgojene kulture imati ukus ili miris kafe, jer konkretno za gljive, podloga na kojoj one rastu imaće samo pozitivno djelovanje na njihovu svježinu. Postoje podaci da se ovakvim uzgojem gljiva u cijelom svijet bavi samo oko 16.000 ljudi, što je zaista poražavajuća činjenica s obzirom na to da se ovakvim načinom može doprinijeti urbanoj agrikulturi. Može se objediniti ekologija u punom smislu, a ljude povezati s lokalnom prehrambenom tradicijom.

Kada poželite uzgojiti gljive na bilo koji od navedenih načina, za početak biste trebali razumjeti životni ciklus gljiva. Stoga u nastavku možete pročitati sve potrebne informacije koje je dobro znati ako se odlučite na takav korak.

Uzgoj gljiva

Poput plodova koje proizvodi stablo, npr. šljiva, trešanja, kajsija, tako su i gljive reproduktivni plodovi koje imaju korijenske i guste mreže stanica koje su nazvane miceliji. U divljini, šumi i prirodi, ova bijela mreža finih niti raste iz svih smjerova, razbijajući hranu u jednostavniji molekul kako bi dodatno podstakla rast micelija.

Ako mu ponestane hrane ili bude izložen pod neki drugi oblik okolišnog stresa, prelazi u način preživljavanja i proizvodi gljive kako bi oslobodio spore i uz pomoć vjetra se rasprostranio na neko bolje mjesto za život. Na sreću za ljude, moguće je ponovno stvoriti i upravljati ovim životnim ciklusom, kako bi se moglo njegovati mnogo finih usjeva pa potom i gljiva za sto.

Uzgoj gljiva puno je teži od uzgoja gotovo svake druge kulture ako se koriste standardne metode. Uzgoj gljiva obično se oslanja na značajnu opremu koja je potrebna za klimatsku kontrolu i pasterizaciju, a što je teško postići kod kuće ako ne uložimo potreban novac.

Kako uzgojiti bukovače na talogu od kafe?

Ako želite zagarantirani uspjeh u uzgoju gljiva, najbolje je za početak krenuti s uzgojem bukovača jer je ona najlakša i najpraktičnija sorta za svaki kućni uzgoj. Potom morate razmišljati o mediju za uzgoj, a najčešći materijali za uzgoj bukovača su svježe rezani listovi od tvrdog drveta ili isjeckana slama.

U početku se ne preporučuje uzgoj gljiva na trupcima, budući da će za prvu žetvu biti potrebno i do godinu dana. Uzgoj na slami zahtijeva prvo pasterizaciju slame kako bi se uništili svi rezidentni mikroorganizmi koji će se kod uzgoja takmičiti s micelijem.

Ljepota uzgoja gljive na otpadu od svježe kafe daje prednost jer je supstrat već pasterizovan kroz proces kuvanja kafe, tako da se može zaobići cijeli korak pasterizacije i odmah prijeći na korak cijepljenja. Osim toga potrošena kava je ogroman izvor otpada te je prepuna hranjivih materija od kojih vaša gljiva voli rasti.

Nabavite spore

Za početak nabavite ili naručite svoje spore. Veći uspjeh ćete imati ako koristite talog kafe. Preporučuje se da se koristi oko pola kile spora bukovača na dvije i po kile utrošenog taloga od kafe.

Ako dobavljač od kojeg uzimate spore prodaje i filter vrećice za rast, svakako nabavite i to. One mogu povećati šanse za uspjeh kod smanjenja kontaminacije i pružanja savršenog okruženja za rast gljive unutar vrećice.

Ako ne možete nabaviti filter vrećicu, pokušajte s vrećicom za zamrzavanje od dvije litre ili praznom kutijom za sladoled ili mlijeko koje ste prethodno dobro očistili i načinili rupe dimenzija 4 x 5 milimetara na svim stranama.

Skupite talog od kafe

Ako kod kuće kuvate tursku kafu, spremajte talog od kafe u teglu. Talog od kafe će vam trebati u količini za otprilike dvije trećine vrećice ili kontejnera koji koristite. Vrlo je bitno da je talog od kafe svjež, odnosno od tog dana.

Pomiješajte smjesu

Unutar 24 sata, dok je još talog od kafe još svjež, izvažite dva i pol kilograma taloga u čistoj posudi za miješanje. Nakon toga, dobro operite ruke i laktove te pomiješajte svoje spore u zdjeli. Razbijte ih i ravnomjerno raspodijelite po talogu od kave. Smjesu stavite u vrećicu ili posudu koju ste namijenili za kultiviranje i čvrsto je zatvorite. Ako ne koristite kupljene filter vrećice, izrežite četiri rupe za zrak.

Stavite vrećicu na toplo mjesto

Stavite svoju vrećicu ili posudu na toplo mjesto na temperaturu od otprilike 25 stupeni i neka to mjesto bude na tamnom. Možete je staviti ispod kreveta ili u ormar u grijanoj sobi. Tokom sljedeće tri sedmice moći ćete primijetiti kako se mrijest oživljava i raste preko taloga kafe, pritom pretvarajući cijelu smjesu u bijelo, sve dok se ne postigne potpuno koloniziranje smjese. Zasigurno će vam biti zabavno provjeravati svaki dan vrećicu i pratiti promjene.

Nakon što prođe 3 sedmice, cijela vrećica, odnosno posuda u kojoj je smjesa od kafe i mrijest, trebala bi biti u potpunosti bijela. Ako je bilo koje područje zeleno, na taj dio možete staviti malo soli koja bi trebala uništiti konkurentske mikroorganizme te dopustiti daljnji razvoj micelija gljiva.

Ako je cijela vrećica ili posuda postala zelena, tada je nažalost vaš pokušaj neuspjeli. Najvjerovatnije je kvalitet mrijesta bio loš ili je došlo do miješanja spora s plijesni iz kafe. Međutim ako ste koristili visoku stopu mrijesta i svježe prikupljenog taloga od kafe, osigurali ste odličnu higijenu svih činilaca te ćete zasigurno gledati u lijepu bijelu vrećicu koja je spremna pružiti svježe i domaće gljive.

Osigurajte vlagu

Vrećicu ili posudu stavite na mjesto gdje ima dosta svježeg zraka, ali malo svijetla. Idealno je osjenčano prozorsko dno ili radna ploča. Potom izrežite rupu dimenzija 5 x 5 centimetara na posudi ili vrećici te poprskajte ovo područje barem dva puta dnevno vodom kako se ne bi posušila. Gljive su poznate po tome da vole vlažne uslove i neće rasti ako je cijela smjesa u vrećici previše suva.

Nakon jedne sedmice ili više moći ćete primijetiti kako sitne male gljive započinju svoj rast. Tokom sljedećih 5 do 7 dana one će se udvostručiti, što je zaista fascinantno za vidjeti. Svakim danom biće sve veće i mesnatije te spremne za jelo.

Kada se rub kape gljive počne okretati prema gore, idealno je vrijeme za berbu i uživanje u plodovima vašeg truda i rada. Tada izrežite gljivu na dnu stabljike i uživajte u pripremi vaše prve samostalno uzgojene i svježe gljive!

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com
Izvor: vrtlarica.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

GRAJF: Cilj rezolucije o Srebrenici u UN plasiranje lažnih vijesti, nije bilo genocida

Izraelski istoričar Gideon Grajf, predsjednik Nezavisne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebreničkoj regiji u periodu 1992....

SVE STRANKE POTPISALE: Ovo su zaključci NS RS o Srebrenici – termin “genocid” netačan, TRAJNO SE ODBACUJE (foto)

Narodna skupština Republike Srpske prihvatila je Izvještaj o stradanjima svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995....

„ODLUKE ŠMITA NIŠTAVNE“: Ovo je 10 zaključaka koje je SNSD predložio u Predstavničkom domu BiH

Predstavnički dom BiH proglašava ništavnim, nedozvoljenim i pravno neobavezujućim odluke Kristijana Šmita i obavezuje institucije BiH da ih...

Predrag Jović, direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja na 25. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru

U Mostaru je svečano otvoren 25. Međunarodni sajma privrede. Svečanoj ceremoniji otvaranja 25. Međunarodnog sajma privrede prisustvovali su predsjednik...