AGRO SAVJET: Kako se njeguje karanfil

Datum:

Share post:

Karanfil je jedan od najstarijih uzgajanih cvjetova, a njegovo ime u prevodu znači “cvijet ljubavi” ili “cvijet bogova”.

Istorija karanfila datira još od starog grčkog i rimskog doba. Hrišćani vjeruju da je prvi karanfil procvjetao na zemlji kada je Marija plakala za Isusom dok je nosio krst na leđima.

U XX vijeku, karanfil je postao glavni simbol Dana žena, a u zavisnosti od boja, karanfil ima razmičita značenja.

Bijeli karanfil simbolizuje čistu ljubav i sreću, svijetlo crveni karanfil je oličenje divljenja, a tamno crveni karanfil nosi simbol ljubavi i naklonosti, dok je ružičasti simbol zahvalnosti, a ljubičasti upornosti.

TESTNA REKLAMA

Kako se njeguje karanfil?

Karanfil je cvijet koji ne zahtijeva pretjeranu njegu, i jednostavan je za gajenje.

Idealan je za terase pod suncem, jer voli jaku svjetlost. Najbolje uspijeva u plodnom i rastresitom zemljištu,i ne zahtjeva veliku vlažnost, osim u sušnom periodu, kada ga je potrebno zalivati više nego inače.

Ukoliko preterate sa zalivanjem, listovi karanfila će postati žuti.

Za prihranu je najbolje koristiti standardne hranljive supstrate, ili pak treset. S druge strane, tlo koje je bogato stajskim đubrivom ili azotom nije najpogodnije za razvoj karanfila, jer može dovesti do smanjenog cvjetanja.

Karanfil je takođe jako otporna biljka i na bolesti. Ipak, ako primjetite neke promjene na biljci, potrebno je liječiti ih odmah.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com
Izvor: magazin.novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini počelo ponovno brojanje glasova sa 13 izbornih mjesta

Gradska izborna komisija (GIK) Bijeljina počela je danas otvaranje vreća i ponovno brojanje glasova radi pravilnog objedinjavanja utvrđenih...

Sastanak Izvršnog odbora RSS: Dokazali smo snagu, nastavljamo još jače

Republička stranka Srpske /RSS/ održala je večeras u Bijeljini sastanak proširenog Izvršnog odbora na kojem su analizirani rezultati...

“DESNA RUKA” Dodik o isključenju Igora Radojičića iz SNSD

NEKADAŠNJA “DESNA RUKA” Dodik otkrio šta misli o isključenju Igora Radojičića iz SNSD Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je...

Vukanović o rezultatima izbora: Kandidatura Vojina Mijatovića je bila plod dogovora s Dodikom

Nebojša Vukanović, lider liste Za pravdu i red, komentarisao je za Klix.ba izborne rezultate i poručio da je...