Navodnjavanje paprike je jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera bez koje je nemoguće ostvariti uspješnu proizvodnju ovog povrća. Zbog relativno slabog korijenovog sistema i dobro razvijenog nadzemnog dijela, paprika zahtijeva intenzivno i pravilno navodnjavanje kako bi se osigurali optimalni uslovi za rast i razvoj biljaka.

Optimalna Temperatura Vode

Paprika je veoma osetljiva na temperaturu vode koja se koristi za zalivanje. Optimalna temperatura vode treba biti između 26 i 28 ºC, dok minimalna temperatura iznosi oko 20 ºC. Ukoliko se paprika zaliva vodom temperature između 17 i 18 ºC, može doći do odbacivanja cvjetova i stagnacije u rastu, što može negativno uticati na prinos.

Sistemi zalivanja: kap po kap i kišenje

Proizvodnja iz rasada

Prvo navodnjavanje treba obaviti neposredno nakon rasađivanja biljaka. Drugo zalivanje sledi nakon 3-5 dana, kada je potrebno popunjavati mjesta gde su se biljke osušile nakon prvog rasađivanja. Naredna zalivanja se obavljaju svakih 8-10 dana, u zavisnosti od padavina.

Posebno je važno zalivati papriku nakon svake berbe plodova. Zbog plitkog korijenovog sistema, potrebno je prokvasiti sloj zemljišta do dubine od oko 20-30 cm.

Direktna proizvodnja

Kod direktne proizvodnje, važno je obezbijediti dovoljno vlage za brzo i ujednačeno nicanje sjemena. Ako je površinski sloj zemljišta isušen, potrebno je zaliti malom količinom vode, oko 10 mm. Dalja zalivanja zavise od padavina i stanja vlažnosti zemljišta. Za ovaj način proizvodnje, zalivanje može biti rjeđe nego kod proizvodnje iz rasada, sa zalivnim normama od 30-40 mm.

Završetak zalivanja

Sa zalivanjem paprike se prestaje kada plodovi počinju da dobijaju crvenu boju. Ovo je ključno kako bi se omogućilo pravilno sazrijevanje plodova i postigao maksimalan prinos i kvalitet paprike.

Navodnjavanje paprike je proces koji zahtijeva pažljivo planiranje i praćenje, ali je neophodan za uspješnu i visokokvalitetnu proizvodnju. Korišćenjem optimalne temperature vode i odgovarajućih sistema zalivanja, proizvođači mogu postići najbolje rezultate i osigurati zdrav i obilan rod paprike.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име