AGRO SAVJET: Kako do boljeg prinosa i kvaliteta voća

Datum:

Share post:

Pod povoljnim uslovima sredine, stabla šljive obilno zameću plodove. Preveliki broj plodova na stablu narušava odnos između plodova s jedne, i lisne površine sa druge strane. To za posljedicu ima sitnije, manje atraktivne plodove, alternativno rađanje, lomljenje grana, prevremeno opadanje plodova, produžen period sazrijevanja i lošiji kvalitet plodova, veću potrošnju rezervnih hranljivih materija i slabiju otpornost prema niskim zimskim temperaturama.

Za ostvarivanje redovnih prinosa ovih voćnih vrsta i zadovoljavajuće krupnoće i kvaliteta plodova, neophodno je broj plodova prilagoditi lisnoj površini, tj. umanjiti broj plodova po stablu. Ovo je jedna od najvažnijih pomotehničkih mjera u okviru voćarske proizvodnje. Jače proređivanje neophodno je u slučaju da su plodovi namjenjeni upotrebi u svježem stanju.

Postoje tri osnovna načina za smanjenje zametanja plodova kod kajsije, šljive i trešnje, a to su proređivanje/inhibicija obrazovanja rodnih pupoljaka, proređivanje cvjetova i proređivanje plodova. Proređivanje rodnih pupoljaka je najbolji način za smanjenje zametanja plodova, jer stabla ne troše energiju ni resurse na otvaranje prevelikog broja cvjetova ili zametanje plodova, te nema nepotrebne konkurancije među plodovima za vodom, mineralnim materijama ili fotoasimilatima. Nedostatak ovog metoda je taj da se broj cvijetnih pupoljaka ne može precizno smanjiti, niti se može osigurati da će svi preostali rodni pupoljci na stablima da zametnu plodove.

Zastupljenost rodnih pupoljaka u krošnji može se smanjiti fizičkim ili hemijskim metodama. Fizičke metode podrazumijevaju ljetnju ili zimsku/proljećnu rezidbu jednogodišnjih porasta ili majskih buketića. Na ovaj način se značajno može umanjiti potreba za kasnijim proređivanjem plodova. Zastupljenost rodnih pupoljaka u krošnji se može smanjiti i primjenom hemijskih sredstava na bazi giberelina (GA3).

Kod nekih sorti šljiva da bi se smanjila rodnost i otklonila alternativna rodnost, a ujedno i dobili što krupniji plodovi, radi se proređivanje cvjetova ATS-om ili okvašivačem Sylwetom.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: dobrojutro.co.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: U Banji Dvorovi otvorena II međunarodna likovna kolonija (foto)

Večeras je u restoranu hotela “Sveti Stefan” u Banji Dvorovi svečano otvorena II međunarodna likovna kolonija u organizaciji...

SPKD „PROSVJETA“ IZ LOPARA NASTUPILO NA SMOTRI FOLKLORA U VOĆINU

NASTUP NA SMOTRI FOLKLORA U VOĆINU Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Lopara je učestvovalo na 12. Smotri...

U Zvečanu ima ranjenih, KFOR stoji ispred opštine

U današnjim sukobima u Zvečanu između pripadnika Kfora i srpskog naroda ima mnogo povređenih sa obe strane, javlja...

„KOSOVO JE SRCE SRBIJE“: Novak poslao moćnu poruku nakon meča (foto)

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u drugo kolo Rolan Garosa, a nakon pobjede protiv Aleksandara Kovačevića...