AGRO SAVJET Kako da rasadite bokvicu? DAR PRIRODE koji svaka kuća mora da ima

Datum:

Share post:

Kada razmišljamo o jestivim vrstama biljaka uglavnom se koncentrišemo na one koje možemo sami da posijemo u bašti. Međutim, priroda nam poklanja mnogo korisnih biljaka koje samo treba da uberemo, a jedna od njih je i bokvica.

Bokvica je samonikla lisnata biljka koja je prije svega ljekovita, a može se naći i na našem meniju jer je jako zdrava za ishranu.

Najčešća vrsta bokvice koju možete naći je širokolisna bokvica ili Plantago major. Vjerovatno vrlo često prolazite pored nje, a da je zapravo i ne primjetite. Možete je pronaći u svojoj bašti, na livadi, pored puta, kod usjeva…Ako obratite pažnu vrlo lako ćete da je primijetite jer ona voli da raste u niskim travama, a ne u visokom korovu.

Bokvica se može koristiti kao dodatak različitim vrstama jela, a mogu se lako pripremiti i ljekovite smješe sa medom, koje imaju niz pozitivnih dejstva na naš organizam.

Plantago major ili širokolisna bokvica se primenjivala od davnina za liječenje širokog spektra bolesti. Vjeruje se da upotreba bokvice u zdravstvene svrhe datira skoro 4.000 godina. Ona sadrži nekoliko aktivnih materija kao što su flavonoidi, polisaharidi, terpenoidi, lipidi, iridoidni glikozidi i derivati kofeinske kiseline, a koji mogu liječiti stanja poput zatvora, kašlja, rana, infekcija, groznica, krvarenja i upala.

Ono što je interesantno je da bokvica raste tokom cijele godine, čak i po hladnom vremenu. Tokom jeseni biljka razvija sjeme. To je idealna prilika koju treba iskoristiti da bokvicu rasadite po bašti, gdje god imate mjesta, a možete je posaditi i u saksiji.

Naravno, preporuka je da birate bokvice iz nezagađenog područja, udaljenog od puteva. Ukoliko ne možete da je prepoznate uvijek možete da kupite sjeme i da se upoznate sa njom, kako bi je kasnije prepoznali u prirodi.

Ako se odlučite da je posadite u saksiju dovoljno je da sipate najobičniji supstrat i da okrunite grančice sa semenkama ili sipate kupljeno sjeme. Sjemenke je potrebno zatrpati sa slojem zemlje od 4-5 cm i zaliti. I to je sve. Biljke će vrlo brzo da rastu, a ne zahtijevaju posebnu njegu jer je ipak riječ o korovskoj biljci koja je dosta otporna. Kasnije ih možete presaditi u svoju baštu.

Bokvica je vrlo izdržljiva biljka, a neka istraživanja su pokazala da može da izdrži vrlo prometna mjesta, poput staza, te je vrlo važna komponenta prilikom obnavljanja istrošenih travnjaka.

Možete je posaditi i u sijenci jer je vrlo tolerantna. Ima nešto veću potrebu za vlagom, a jedino što teško podnosi su kisela tresetna zemljišta i teško ćete je naći na planinskim travnjacima.

Dešavanja u Bijeljini

Foto: pixabay.com

Izvor: agromedia.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NS RS USVOJILA ZAKLJUČKE: Poništiti sve odluke Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mitić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...