AGRO SAVJET: Kada sijati kukuruz šećerac

Datum:

Share post:

Kukuruz šećerac možemo sijati od druge polovine aprila sve do sredine jula. Berba je kontinuirana, od sredine jula, do sredine, ili kraja, oktobra.

Priprema zemljišta za kukuruz šećerac ista je kao i za kukuruz za zrno. Duboka jesenje-zimska obrada, osigurava dobru strukturu i zalihu vlage za proljećnu sjetvu. Kasniji usjevi mogu se sijati i poslije ozimih i ranih proljećnih kultura. U tom slučaju, zadovoljava pliće oranje (do 20 cm), uz dobru pripremu sjetvenog sloja, navodi savjetodavac Dušan Despotović.

Kada sijati kukuruz šećerac?

U kontinetnalnom području, sjetva se može početi u drugoj polovini aprila, kad je temperatura zemljišta na 5 cm dubine, viša od 10 ºC. Pošto je dužina vegatacije, do tehnološke zrelosti, kraća, može se sijati i kasnije, sve do sredine jula. Tako je moguća kontinuirana berba, od sredine jula, do sredine, ili kraja, oktobra.

Sije se na 3-5 cm dubine, u zavisnosti od teksture zemljišta, uz razmak redova od 60 do 90 cm i razmak u redu 20 do 30 cm. U zavisnosti od razmaka sjetve, krupnoći i klijavosti sjemena, potrebno je 10 do 20 kg sjemena po hektaru.

Mjere njege usjeva

Za kukuruz šećerac se koriste isti herbicidi kao i kod proizvodnje kukuruza za zrno. Mada je bolje ne koristiti hemiju, savjetuje Despotović. Uz međurednu obradu, prema potrebi, koriguje se razmak biljaka u redu, dok su biljke niže od 20 cm.

Za dobar vegetativni rast, a posebno u vrijeme metličenja i razvoja klipa, naročito je važna ravnomjerna snabdijevenost vodom. U zavisnosti od zemljišnih i klimatskih uslova, za dobar prinos kukuruza šećerca, potrebno je 3.000 d0 6.000 m³ vode po hektaru. Kod nedovoljne snabdijevenosti vodom, lišće se uvija. Ako se to događa samo u podnevnim satima, to još nije kritično, ali ako tako ostane cijeli dan, svakako je potrebno navodnjavanje.

Despotović naglašava da se mjere zaštite od bolesti i štetočina prvenstveno odnose na upotrebu nezaraženog sjemena, a protiv kukuruznog moljca, prednost imaju agrotehničke i biološke metode.

Berba i prinosi

Tehnološka zrelost kukuruza šećerca nastupa oko 20 dana poslije oplodnje. Zrna su potpuno formirana, a među redovima nema nikakvog međuprostora. Ljuštika čvrsto priliježe uz klip, svila sasvim posmeđi i gotovo se sasuši, a u ruci klip djeluje čvrsto. Na pritisak, među prstima, iz zrna izlazi mliječni sok. U optimalnom tehnološkom zrenju, zrno ima 70-73% vode, odnosno 27-30% suve materije.

Klipovi kukuruza šećerca za tržište, obično se beru ručno zajedno s ljuštikom, ili se, istovremeno, čiste od ljuštike i svile i otkidaju na bazi klipa. Da se postigne što veći prinos, bere se 2 do 3 puta. Kukuruz šećerac najbolje je brati ujutru, dok je još niža temperatura, i odmah ga otpremiti u zaklon. Iz mog iskustva, ističe savjetodavac PSSS Despotović, najlakše se čuva u ljusci za prodaju na pijaci.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: poljosfera.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Održana stručna radionica iz oblasti sajber bezbjednosti (video)

U Bijeljini je održana stručnu radionica pod nazivom ”Sajber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi...

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...