Cvekla je povrtna vrsta koja se odlikuje izuzetnim kvalitetom i ljekovitošću. Njen uzgoj nije komplikovan i može da se uzgaja i u njamanjim baštama, pa čak i na balkonima u saksijama ili raznim posudama. Kada se obavlja berba cvekle i kako je čuvati pročitajte u nastavku.

Po obliku cvekle mogu biti okrugle, spljoštene i cilindrične. Sjetva cvekle treba da se obavlja sukcesivno tokom godine kako bi se obezbjedila kontinuirana berba i upotreba svježe cvekle. Berba se obavlja od proljeća do kasne jeseni u zavisnosti kada smo cveklu posijali. Vegetacija cvekle traje 60 do 90 dana.

Najbolji kvalitet ima kada je veličine loptice za golf, a kada se koristi za pripremu zimnice kada ima promjer 5cm. Cvekla može biti i većeg promjera, ali je treba obrati dok nije odrvenila. Pravi trenutak berbe je kada lišće polegne prema tlu. Dvije ili tri sedmice prije berbe treba prestati sa zalijevanjem.

Prilikom berbe treba obratiti pažnju da se bere mlada cvekla bez oštećenja. Oštećenja dovode do gubitka soka i predstavljaju ulazna vrata za mnoge mikroorganizme koje izazivaju propadanje cvekle.

Berbu obavljati po suvom vremenu. Vlažno vrijeme otežava berbu i čišćene. Ciklu dobro očistiti, korijen se ne smije prekidati, a lisne drške prikratiti na 1 do 1,5cm. Optimalna temperatura čuvanja cikle kreće se između 0 i 10ºC. Cvekla može da se čuva do 20 dana u frižideru u perforiranim najlon vrećicama.

Cvekla se najbolje očuva pri temperaturi od 0 do 2ºC i pri vlažnosti od 90 do 95%.

Oblik utiče na mogućnost čuvanja cvekle. Spljoštene cvekle se čuvaju slabije od okruglih i cilindričnih sorti.

Na mogućnost čuvanja cvekle utiče i poštovanje plodoreda. Dobri predusjevi za cveklu su kupus, krastavac, pasulj. Loši predusjevi za cveklu su krompir, paradajz i luk. Paradajz i krompir utiču na pojavu nekroze i samim tim na mogućnost čuvanja.

U domaćinstvu se cvekla i drugo korjenasto povrće mogu čuvati zajedno sa krompirom. Cvekla može da se čuva u rasutom stanju, u drvenim gajbama, kutijama, kontejnerima. Cvekla ne smije da se čuva u sloju koji je deblji od 1m. Na debljinu sloja utiče kvalitet vazduha u prostoriji (podrumu) i njegova cirkulacija. Može da se čuva u perforiranim kesama, tresetu, pijesku ili piljevini.

Cvekla može da se čuva i u bašti, bez vađenja iz zemlje. Ovakvo čuvanje se preporučuje za područja sa blažom klimom. Ciklu treba prekriti slojem slame ili sijena koji je štiti od izmrzavanja.

Dešavanja u Bijeljini
Foto:
Izvor: lanaranka.blogspot.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име