AGRO SAVJET: Kada se bere kukuruz

Datum:

Share post:

Kad se bere kukuruz? Berba i spremanje kukuruza u klipu vrlo je važno je za poljoprivredna domaćinstva koja se bave stočarstvom pa je potrebno tačno znati kada je vrijeme branja kukuruza.

Kukuruz je biljka koja jednolično sazrijeva i ne osipa se pa se njegova berba obavlja u punoj zriobi. Zbog toga je vrlo važno znati tačno kada se bere kukuruz.

Berbu kukuruza je potrebno obaviti čim prije jer odugovlačenje berbe smanjuje prihode. Nastaju štete koje čine ptice, glodari i divljač. Stabljike se polegnu ili se prelome pa se kombajnom više ne mogu obrati.

Kukuruz se bere u tehnološkoj zrelosti, a tehnološka zrelost nastupa u različito vrijeme što zavisi od načina korištenja kukuruza.

TESTNA REKLAMA

Berba kukuruza kod ranih kukuruza počinje već u avgustu, a kasni hibridi dozrijevaju od septembra. Za jesenje dekoracije i dobivanje sjemena, kukuruz se bere 4-5 sedmica kasnije.

Evo kada se bere kukuruz po vrstama branja

Berbu kukuruza u klipu započinjemo kada vlažnost zrna na klipu padne ispod 30 %.
Treba paziti da se skladište samo zdravi, čisti i zreli klipovi. Ako se skladišti vlažniji kukuruz, potrebno je ventiliranjem osušiti kukuruz.

Berba kukuruza u zrnu se vrši pomoću žitnih kombajna sa specijalnim hederom za otkidanje klipova kukuruza. Dobiveno sirovo zrno kukuruza moguće je uskladištiti na duže vrijeme.

Kada se bere šećerac?

Kukuruz šećerac se bere kada je u fazi mliječne zrelosti. Najbolje je berbu obaviti u ranim jutarnjim satima. Kukuruz šećerac je potrebno što brže uskladištiti ili ga treba potopiti u hladnu vodu kako bi se spriječilo isušivanje zrna na klipu kukuruza.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com
Izvor: rtl.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

MIGRANTI u Bijeljini – Sve ih više i u Hercegovini

Migranti su opet zaprijetili granicama BiH. Zadnjih dana sve više naviru na sjeveroistoku i sjeverozapadu. Graničari kažu da...

PETROVIĆ: ’’Sistem te laže, ne veruj šta ti kaže, ovaj život je borba, od rođenja do groba, zato ustani odmah!’’

Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića organizovali su mirne proteste...

MALETIĆ otvorio danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić otvorio je danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“ na kojem učestvuju stručnjaci iz...

LOPARE: JOVANI – SLAVA CRKVE U TOBUTU

U Tobutu kod Lopara obilježen je praznik Začeće Svetog Jovana Krstitelja – Jovani, krsna slava tobutske crkve Svetog...