AGRO SAVJET: Da li šišanje lišća mrkve podstiče debljanje njenog korijena

Datum:

Share post:

Je li istina ili zabluda tvrdnja da šišanje lišća mrkve podstiče debljanje njenog korijena?

Mrkva se uzgaja zbog zadebljalog korijena. Zadebljavanje korijena započinje kad se razvije oko 70 % lisne mase, a tehnološka zrelost za vađenje nastupa kad počnu žutjeti vrhovi lišća, naročito donjeg.

Tada završava proces nakupljanja asimilata u korijenu, korijen je najbogatiji šećerima i β-karotenom te je najboljeg ukusa. Dakle, da bi korijen uopšte počeo debljati, lisna rozeta mora biti dovoljno razvijena.

Šišanjem lišća prije početka zadebljavanja korijena isto će se odgoditi (počeće kasnije). Time se produžuje vremensko razdoblje tokom kojeg korijen zadebljava i korijen ostaje sitniji. Isto se događa i ako se lišće šiša u drugom dijelu vegetacije kad je korijen već određene debljine.

Šišanjem se uklanja lišće u kojem se procesom fotosinteze stvaraju spojevi koji se iz lišća šalju u korijen, odnosno, ako nema lišća, nema ni kvalitetnog zadebljalog korijena.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: gospodarski.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

„Trofej Bijeljina 2024“ 11. maja u Bijeljini (foto)

Za nešto manje od dvadeset dana, tačnije u subotu 11 maja u Bijeljini, u organizaciji karate kluba "UNSU"...

JU OŠ „Dvorovi“ iz Dvorova posjetila Udruženje „Bijeljinska djeca suncokreti (foto)

Učenici škole zajedno sa direktorom i defektologom OŠ "Dvorovi" iz Dvorova kod Bijeljine posjetili su udruženje: „Bijeljinska djeca...

Međunarodni savjetodavni dani nosilaca penzijskog i invalidskog osiguranja u BiH i Republici Austriji 7. i 8. maja u Sarajevu (foto)

Saopštenje Fonda PIO RS prenosimo u cjelosti: "Međunarodni savjetodavni dani između nosilaca penzijskog i invalidskog osiguranja u BiH (Fond...

Film Marijane Nikolić, učenice Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ iz Bijeljine osvojio prvu nagradu na BH Festivalu jednominutnog filma za mlade (video)

Udruženje za podršku osobama sa mentalnim poteškoćama i invaliditetom "Menssana" iz Sarajeva nagradilo je Marijanu Nikolić, učenicu Tehničke...