AGRO SAVJET: Biljka koja svoju energiju prenosi na zdravlje ukućana

Datum:

Share post:

Ljekovitost i otpornost čuvarkuće čine je neizostavnom biljkom u svakom porodičnom domu.

Čuvarkuću je lako njegovati, a obzirom da vrlo otporna biljka koja se može uzgajati u teglama ili na otvorenom. Zanimljivo je da čuvarkuća djeluje i nakon zamrzavanja. To je logična posljedica njene visoke tolerancije na hladnoću i sposobnosti preživljavanja u zimskim uslovima.

Bere se od marta do oktobra, a ako je u tegli onda i tokom čitave godine. Trudnice i dojilje moraju izbjegavati čuvarkuću.

Ljekovito dejstvo čuvarkuće

Ona je stari narodni lijek za uhobolju, oštećenja bubne opne i gubitak sluha. Njen sok rastvara višak skrućene smole u uhu i smanjuje bol. Čak je i neki pedijatri preporučuju za djecu. Da bi se njome liječili dovoljno je istisnuti 2 do 3 mililitara soka iz lista, ukapati u uho, malo odležati i nakon nekoliko minuta pustiti da sok iscuri iz uha.

Čuvarkuća ima slično djelovanje aloe vera, koja je poznata u liječenju različitih kožnih tegoba. Ova se biljka smatra jednim od najsigurnijih lijekova za širok spektar kožnih bolesti. Zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava služi i kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ujeda, jer pruža brzo olakšanje i smirenje.

Čuvarkućom se mogu tretirati kurje oči, pegice, rane i čireve, herpes zoster ili tvrda koža na tabanima, bradavice, opekotine, kao i na bolna mjesta nastala od gihta ili uboda insekta.

Čaj od čuvarkuće izvrstan je kod obilnih menstruacija, menstrualnih grčeva, proliva i čireva.

Za pripremu ljekovitog čaja potrebno je kuvati 10 grama svježe ili 12 grama osušene čuvarkuće najmanje 15 minuta na laganoj vatri u 250 mililitara vode. Procijediti i pustiti da se ohladi. Ujutro na prazan stomak popiti šoljicu čaja, a nakon toga svaki sat po jednu kašiku čaja.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: pixabay.com
Izvor: magazin.novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda pobijedila Partizan i plasirala se u finale Kupa Srbije

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana sastali su se u polufinalu Kupa Srbije, meč je odigran na stadionu Rajko...

Putinova inauguracija 7. maja

Inauguracija predsjednika Rusije Vladimira Putina biće održana 7. maja, izjavio je predsjedavajući Odbora za ustavno zakonodavstvo i državnost...

BIJELJINA: ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ u finalu Kupa BiH

ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ iz Bijeljine pobjedom u Mostaru izborio je plasman u finale Kupa BiH za žene u...

U Banjaluci osnovan Nezavisni pokret “Svojim putem“ – Igor Radojičić

Cilj pokreta je,, ističe Radojičić u izjavi BN TV, ponuditi alternativu političkoj sceni Republike Srpske.  „Bićemo da ponudimo alternativu...