NA DANAŠNJI DAN umrli vladika Danilo Prvi Petrović i pisac Sima Milutinović

Datum:

Share post:

Na današnji dan 11. decembra 1735. godine umro je crnogorski vladika Danilo Prvi Petrović, osnivač srpske dinastije Petrović u Crnoj Gori, tokom čije vladavine je na Badnji dan 1702. godine izvedeno istrebljenje poturica, koje je Petar Drugi Petrović Njegoš opjevao u „Gorskom vijencu“.

Istog dana 1811. godine skupština svih narodnih starješina u Srbiji u vrijeme Prvog srpskog ustanka osnovala prva ministarstva (popečiteljstva). Ministar prosvjete je postao najučeniji Srbin tog vremena – rektor Velike škole u Beogradu Dositej Obradović.

Na današnji dan 1848. godine umro je srpski pisac Sima Milutinović – Sarajlija, preteča srpskih romantičara i autor djela nacionalno-romantičarske egzaltacije, koji je nadimak dobio prema mjestu rođenja. Školovao se u Beogradu, Zemunu, Segedinu, Sremskim Karlovcima.

Prvi pacijent izliječen inzulinom od šećerne bolesti 1992. godine bio je četrnaestogodišnji Kanađanin Leonard Tompson.
Na današnji dan 2001. godine Vlada SRJ donijela odluku o obnavljanju diplomatskih odnosa između Jugoslavije i Albanije, koji su prekinuti 17. aprila 1999. godine kao posljedica aktivne podrške i učešća Albanije u agresiji NATO na Jugoslaviju i teritorijalnih pretenzija prema Kosovu i Metohiji.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Načelnik opštine Lopare, Rado Savić, čestitao najradosniji hrišćanski praznik – Vaskrs

Načelnik opštine Lopare Rado Savić čestitao je sugrađanima i majevičkoj dijaspori hrišćanski praznik – Vaskrs. „Na praznike u kojima...

MRŠIĆ: 18. i 19. maja “I sajam ljepote i zdravlja” u Bijeljini – Novac od ulaznica biće proslijeđen Udruženju “GEA” (video)

U Bijeljini će 18. i 19. maja biti organizovan Prvi sajam ljepote i zdravlja u Hotelu "Drina". "Svi će...

DODIK: Srbija snažan oslonac Srpskoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srbija snažan oslonac Republici Srpskoj. Dodik je naveo da je...

Srpski jezik među težima jezicima za učenje

Iako ne postoji jednoglasan odgovor na to pitanje jedan od često citiranih izvora je Foreign service institute (FSI)...