Patrijarh Irinej: NE POSTOJE GRANICE za Srbiju i Republiku Srpsku

Datum:

Share post:

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je da ne postoje granice za Srbiju i Republiku Srpsku, kao i da one i ne smiju i ne treba da postoje jer je riječ o jednom narodu, koji govori jedan jezik i sve što ima od vrijednosti, to mu je zajedničko.

Patrijarh Irinej je nakon sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Patrijaršiji SPC u Beogradu rekao da ga raduje što se Republika Srpska održava pored mnogih iskušenja i nevolja, zahvaljujući mudrosti ljudi koji vode Republike Srpske odolijevaju svim iskušenjima i naglasio da se nada da će tako biti i u budućnosti.
 

– Znam da je bilo dosta nevolja, znam da je gospodin Dodik dao veliki doprinos i otklonio mnoge sumnje. Nadam se da će tako i biti, da će dok je gospodina Dodika Republika Srpska postojati, a nadam se da će posle biti dostojnih naslednika koji će nastaviti politiku koju je on sprovodio – rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je rekao da je Republika Srpska neodvojiva od “srpskog centra” i izrazio nadu da je Srbija centar srpstva, ne samo za Srbe u okruženju nego i za srpski narod širom svijeta.

Napominjući da odnos SPC i Republike Srpske predstavlja odnos “jednog doma i istih stanovnika u tom domu”, patrijarh Irinej je naglasio da mu je drago što je danas mogao da pozdravi Dodika kao prvu ličnost Republike Srpske, koji je to “bio, jeste i ostaje”.

– Mi smo ujedinjeni i ona sila i snaga koja nas održava u tom jedinstvu i zajednici jeste Crkva. To se pokazalo i sada u slučaju Crne Gore. Mi smo mislili da je tamo Crkva gotovo na nekom izdisaju, ali se pokazalo da je Crkva bila prigušena i živela u dubini duše srpskog naroda u Crnoj Gori i to će pobediti – poručio je patrijarh Irinej.

Njegova svetost patrijarh srpski poželio je svim stanovnicima Republike Srpske radosne i svete dane Hristovog rođenja i poručio da je to praznik koji Srbe ujedinjuje u jednoj istoj crkvi, istim običajima i istim životom hrišćanskim i narodnim.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...