Sa blagoslovom NJegovog Preosveštenstva Episkopa zvorničko-tuzlanskog g. Fotija danas je u Eparhijskom kulturnom centru u Bijeljini, a u organizaciji Katihetskog odbora Srpske pravoslavne crkve u Republici Srpskoj i Federaciji BiH i Kancelarije za vjersku nastavu Eparhije zvorničko-tuzlanske, održano savjetovanje za vjeroučitelje Pravoslavne vjeronauke sa prostora naše Eparhije.

Savjetovanju je, pored koordinatorâ za vjersku nastavu, prisustvovala većina vjeroučitelji sa prostora Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Domaćin sabranja, Preosvećeni vladika Fotije na početku sabranja pozdravio je sve prisutne naglasivši da je veoma bitno da decu poučavamo primerima iz žitija svetih.

– Veronauka lako može da postane apstraktan predmet. Teorijski predmet. Ispričamo činjenice, dete odgovori i to je to. Uz žitije svetih vera oživljava u srcima dece. Žitija svetih su potvrda jevanđelja, rekao je vladika Fotije u uvodnom obraćanju.

– Druga bitna stvar, nastavio je Preosvećeni vladika, jeste da mi veronauku svedočimo svojim životom. Samo reči ne stvaraju autoritet kod dece. Starci su govorili da porodice vaspitavaju decu svojim primerom. Za decu, kaže starac Pajsije, treba malo reči, mnogo ličnih primera i mnogo molitve.

– I na kraju, ali ne i najmanje bitno, kruna veronauke je dovesti ceo razred na svetu Liturgiju. To je smisao. Ne možemo i ne smemo da odvojimo veronauku od Crkve jer će tada da postane samo još jedan školski predmet, zaključio je vladika Fotije.

O temi “ Biblijski pristup u vaspitanju djece “ govorio je protojerej-stavrofor prof. dr Vladislav Topalović, profesor sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči (Univerzitet u Istočnom Sarajevu), o temi „Kako prepoznati probleme djece u odjeljenju i kako im pomoći“ slušali smo od psihologa mr Aleksandre Salamandić, čuli smo i mr Aleksandra Miladinovića, načelnika Odjeljenja za policijsku obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koji nam je govorio na temu “Izazovi savremenog društva – učeničko i internet nasilje“ , dok je o temi “Briga o djeci, obaveza i odgovornost“ govorio prosvjetni inspektor za Pravoslavnu vjeronauku pri Republičkom pedagoškom zavodu dr Slavoljub Lukić.

Možemo zaključiti da su u toku seminara predavači izložili dragocjena iskustva koja će pomoći vjeroučiteljima da se bolje pripreme za misiju koja ih očekuje u toku predstojeće školske godine.

Predavanjem je moderirao eparhijski koordinator za vjersku nastavu protojerej Siniša Šarenac.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име