Načelnik Odjeljenja za finansije, Velimir Andrić izjavio je danas da je u pripremi izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci, te da je evidentno da su manji prihodi od PDV-a, odnosno poreza na dodatnu vrijednost i to onaj dio koji pripada opštinama, a to je što se tiče prvih šest mjeseci 230.000 KM manje u odnosu na isti period prošle godine.

On dodaje da je u pripremi Rebalans budžeta koji je prema procjenama Ministarstva finansija planiran za 200.000 KM manje nego što su to bile prve procjene, iako tendencije za sedmi mjesec i prvi dani avgusta posebno pokazuju da će to biti značajno manje u odnosu na planirani iznos.

„Ono što je dobro je da rastu drugi prihodi, to su porezi na prihode od lične djelatnosti, porezi na lična primanja i oni u jednom dijelu amortizuju taj dio, ali nedovoljno tako da i Rebalans budžeta koji je planiran kod redovnih prihoda za jedan odsto manji u odnosu na planirani budžet pokazuju tendenciju smanjivanja prihoda“, kaže Andrić.

On je napomenuo da ono što je takođe nepovoljno za sve lokalne zajednice, pa i za opštinu Šamac smanjenje drugih prihoda po osnovu vodnih naknada, prenamjene poljoprivrednog zemljišta itd., tako da pored ovih redovnih prihoda poreskih i neporeskih i taj iznos im je uskraćen.

„Za sada nemamo informaciju zbog čega i dolazimo do situacije generalno smanjenih prihoda opštine Šamac što će se odraziti na neke druge aktivnosti koje su planirane tokom 2023. godine. Što se tiče naših izvornih prihoda mi ćemo učiniti sve da oni ostanu na ovom istom zadovoljavajućem ili znatno poboljšanom nivou tako da ćemo pokušati da ovu godinu dovedemo do kraja i sve one planirane aktivnosti završimo. Neupitan je kapitalni budžet. On se izvršava tokom ovih dana, planiran i ide po planiranim aktivnostima“, kaže Andrić dodajući da će jedan dio kapitalnog budžeta biti u ovoj godini realizovan iz kreditnih sredstava, a preostali dio iz kreditnih sredstava će se realizovati u prvoj polovini 2024. godine.

Andrić je podsjetio da u Nacrtu Rebalansa budžeta, s obzirom da je isti poslat na saglasnost Ministarstvu finansija prije same elementarne nepogode nema određenih mjera i stavki kada je u pitanju nevrijeme koje je zadesilo opštinu i donijelo štete, ali svakako da će putem amandmana sve mjere koje su donesene i koje se već i sprovode biti sadržane u Rebalansu budžeta.

„Te mjere i stavke se tiču jednokratne interventne pomoći najugroženijim socijalnim kategorijama koje su pretrpjele štetu, tiče se zajednicama etažnih vlasnika u iznosu od najmanje 135.000 KM odnosno sufinansiranje 30 odsto ukupne štete koje su oni procijenili i tiče se nadoknade štete, odnosno dijela za štetu na poljoprivrednim usjevima u iznosu od 100.000 KM. Te tri stavke će sigurno biti sadržane u Rebalansu budžeta koji će biti predložene Skupštini na septembarskoj sjednici“, kaže Andrić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име