Slaviša Cacanović, doktor veterinarske medicine, bio je gost portala Dešavanja u Bijeljini, u emisiji „Oko u Oko“. Sa doktorom Cacanovićem razgovarali smo o trenutnoj epidemiji koja je zahvatila Semberiju, afrička svinjska kuga. Jedno od pitanja koje muči farmere, ali i sve stanovnike Semberije i Republike Srpske jeste kada je infekcija došla u Semberiju i ko je kriv za nju.

Cacanović ističe da je to pitanje za institute, pogotovo za institut „Dr Vaso Butozan“ koji raspolaže sa eminentnim stručnjacima iz oblasti epiziotologije.

„Od njih se očekuje da se definitivno utvrde ulazna vrata same infekcije. Neke zemlje EU koje su imale ili imaju infekciju afričke kuge svinja, imaju ogromne rezervoare bolesti kod divljih svinja. Npr. Poljska ima preko 2.000 žarišta kod divljih svinja. Ja se plašim da za razliku od svih drugih zemalja, gdje je ili pola pola infekcija ili je dominantna infekcija divljih svinja, plašim se poražavajućeg podatka da će kod nas biti slučaj da je 95% kod domaćih svinja, a jedan vrlo mali procenat kod divljih svinja“, kaže Cacanović.

Govoreći o samim počecima infekcije, Cacanović je rekao da je afrička kuga svinja u Evropu došla pomijama. On je istakao da ne treba isključiti ni momenat da je ista situacija i u Semberiji.

„Mi jedemo različite prerađevine koje dolaze iz uvoza, koji ne kontrolišemo, i te pomije isto tako mogu da budu jedna ulazna vrata infekcije. Mogu da budu i uvežene žive životine, ako su nekontrolisane, a mi ih nismo kontrolisali ili ako smo ih uvozili sa područja zemalja iz kojih uvozimo a bila je prisutna kuga svinja. To je pitanje za Institut „dr Vaso Butozan“, Veterinarski fakultet Beograd, Sarajevo.. .od njih se očekuje da nam to kažu kako bi se adekvatnije borili sa ovom zarazom“, kaže Cacanović za portal Dešavanja u Bijeljini.

Određene institucije nisu odgovorile zadatku

Cacanović smatra da se upravo od Veterinarskog instituta „dr Vaso Butozan“, kao nadležne i odgovorne institucije najviše očekuje u ovako kriznim situacijama. On je istakao da je bolest u Srbiji prisutna od 2019.godine, a od tog momenta do sada, nadležni u Srpskoj nisu ništa uradili.

„U tom momentu, postali smo sigurno visoko rizična zemlja za pojavu kuge svinja. Šta su od tog trenutka uradile te institucije koje su sem Pravilnika koji je hitno prepisan od Srbije… Sad samo pričamo o biosigurnosnim mjerama… Pa zašto nismo od 2019. godine radili na tim biosigurnosnim mjerama kad smo znali da će afrička kuga svinja kad tad doći na teritoriju BiH i RS. Sad pričaju o ogradama, o neadekvatnim objektima za smještaj svinja… Pa to smo znali, to smo očekivali“, kaže Cacanović.

Kancelarija za veterinastvo, tvrdi Cacanović, je obišla sve seminare u Evropi i svijetu koji su za temu borbu protiv afričke kuge svinja. U skladu sa tom informacijom, Cacanović je upitao gdje su sada ekperti koji su stekli znanja na seminarima.

„Ako je neko otišao na deset seminara, on je stekao znanja koja sada treba da primjeni. Zar bolešću treba da se bavi lokalna zajednica? To nije u statutu lokalne zajednice, oni su tu daju neki vid podrške. Činjenica je da imamo kriznu situaciju i mislim da određene institucije nisu odgovorile zadatku“, rekao je Cacanović, te dodao da na seminare o suzbijanju afričke kuge svinja, ponekad treba da ode i veterinar sa terena, a ne samo zaposleni u kancelarijama koji, kako kaže, „nisu štalu ni omirisali“…

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име