Od 400 žarišta afričke kuge svinja u Republici Srpskoj sanirano je 350 i Vlada Srpske je isplatila tri miliona KM za 159 zahtjeva za obeštećenje i odborila dva miliona KM za interventno klanje zdravih svinja u ugroženom području, izjavo je danas pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj Saša Lalić.

„Već imamo oko 4.000 poklanih zdravih svinja, nastojimo da spasimo ono što se spasiti može i da zdrave svinje u klasi idu u preradu. Čak smo i odstupili od pravila za oko 15 odsto, tako da i svinje od 140 kilograma idu na interventno klanje“, rekao je Lalić novinarima nakon sastanka sa poljoprivrednicima u Bijeljini o posljedicama koje je izazvala afrička kuga svinja.

On je istakao da Vlada Republike Srpske nastoji da reaguje što hitnije – proglasila je vanrednu situaciju, po potrebi vrlo brzo mijenja podzakonske akte i odobrila je sredstva.

„Ekspertska radna grupa rješava pitanje iznalaženja mogućnosti da se prasad mogu peći na ražnju, da se mogu klati u domaćinstvima uz poštovanje biobezbjednosnih mjera. Situacija je izuzetno ozbiljna, ali nastojimo da ublažimo, koliko možemo, štetu u svinjogojstvu“, naveo je pomoćnik resornog ministra.

Lalić je rekao da je Parlamentarnoj skupštini BiH upućen zahtjev da se i sa nivoa BiH ili iz evropskih fondova pronađe dodatni novac za saniranje štete od superćelijske oluje i afričke kuge svinja.

On je naglasio da će biti uvaženi zahtjevi poljoprivrednih proizvođača, farmera, povrtara i voćara koji su pretrpjeli najveću štetu u ovoj godini.

Gradonačelnik Petrović nezadovoljan odzivom poljoprivrednika na sastanku (foto)

Afrička kuga svinja, kaže Lalić, nije više regionalni, nego evropski i globalni problem.

„Resorno ministarstvo će nastojati da za narednu godinu planira oko 70 odsto ili koliko mogne sredstava za zanavljanje farmi svinja i spašavanje svinjogojstva“, poručio je Lalić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име