Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Savo Minić, danas je govorio i o cijeni pšenice, te istakao da se radi se o berzanskoj robi na koje Vlada RS ne može da utiče.

„Vlada RS je ispoštovala sve o čemu smo pričali, 500KM po hektru i 75 feninga učešća u gorivu. Kada se sabere, to je preko 13 miliona KM za samo jednu ratasku kulturu. Smatram da je više nego dovoljno od strane Vlade. Razumijem da poljoprivredni proizvđači imaju problem, ali pratite kakva je situacija. Ako se ponovo zaustavi dovoz žitarica sa Istoka i Evrope, znamo da će ta cijena biti bolja, ali problem imamo sa kvalitetom zbog vremenskih neprilika koje smo imali i sigurno da Vlada RS se ne može posvetiti do te mjere jednoj ratarskoj kulturi. Obilazili smo neki dan i povrće, krompir, luk,  kupus, voće, jednostavno, borimo se sa ovom pošasti i mislim da kada je u pitanju pšenica i otkupna cijena, mi ne možemo donijeti nikakve zaštitne mjere ni cijenu koja bi onemogućila ili omogućila kreiranje te cijene“, rekao je Minić.

VUČKOVIĆ: Poražavajuća cijena pšenice – zavisni smo od uvoza (video)

Kako kaže, bilo je govora i razmišljanja da se pokuša zabraniti uvoz pšenice, ali nakon nekoliko sastanaka su dobili uvjerenje da bi onda započeo uvoz brašna.

Minić takođe ističe da se roba ne može zaštititi, jer konstantno postoje opstrukcije iz političkog Sarajeva.

„Ovde se radi o berzanskoj robi na koju ne mogu da utiču ni ozbiljne države, osim Turske koja je uvela dadzbine od 300%, da se ovo kretanje ovakve vrste berzanske robe na nekakav način nacionalno zaštiti da bi se mogao iskoristiti potencijal unutar, konkretno, Turske. Mi to ne možemo uraditi u RS, jer imamo problem sa političkim Sarajevom. Bilo koja zaštitna mjera koja bude delegirana kao nešto što bi zaštitilo naše poljoprivredne proizvođače, ne prođe. Da li iz razloga što ta proizvodnja nije interesantna u Federaciji ili iz nekog drugog razloga, ali jednostavno, mi na nivou BiH uvijek imamo neku opstrukciju koja nema smisla“, zaključio je ministar Minić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име