Žetva pšenice u Semberiji je završena, a trenutno stanje kada je riječ o cijeni otkupa, nije povoljno za proizvođače. Sa cijenom od 30 feninga po kilogramu, proizvođači ne mogu pokriti ni polovinu troškova. 

Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu, istakao je da je godina izuzetno loša kada je riječ o prinosu i kvalitetu zrna, prvenstveno zbog vremenskih uslova koji su vladali u toku vegetacije. 

„Poražavajuća je i cijena koja je ispod svakog nivoa i poljoprivredni proizvođači po ovim cijenama, ne mogu pokriti ni pola svojih troškova. Mi smo radili kalkulaciju pšenice, za jedan hektar pšenice, počev od sjetve pa do žetve, košta 3.140KM, a vi računajte da je prosječan prinos u Semberiji tri, do tri i po tone, puta 30 feninga po kilogramu. Onda vidite i sami koliko su naši poljoprivredni proizvođači u minisu, i uprkos podsticaju ministarstva koji je iznosio 500KM po kilogramu“, kaže Vučković za portal Dešavanja u Bijeljini. 

On je podsjetio da je Pravilnikom predviđeno 5 feningi po kilogramu, međutim, prije sedam dana Gradonačelnik Petrović je najavio duplo veći iznos, odnosno, 10 feninga po kilogramu. 

„Tražili smo i od ministarstva da se uključe u rješavanje ovih problema, da i oni, pored ovih 500KM, u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, izdvoje još bar 200-250KM po hektaru, kako bi naši poljoprivredni proizvođači uspjeli da posiju novi rod pšenice. Niko ni ove godine nije uzeo neku aktivniju ulogu kada je u pitanju cijena pšenice, uglavnom su prepušteni organizatorima otkupa i mlinarima. Opet ponavljamo, zbog nepostojanja robnih rezervi se nalazimo u ovakvoj situaciji. Naime, u susjednoj Srbiji putem robnih rezervi otkupljeno je preko 200.000 tona po cijeni oko 42 feninga od svojih poljoprivrednih proizvođača. Da imamo i mi robne rezerve, sigurno da bi situacija bila bolja“, ističe Vučković. 

Da je, kako kaže, reper bila cijena pšenice u Srbiji, sada bi poljoprivrednici u Semberiji imali cijenu od od 37-38 feninga, plus 10 feninga od Gradske uprave i plus 500KM od ministarstva. 

„To je već nešto da poljoprivrednici koliko toliko budu manje u gubitku, jer smo imali skupu sjetvu, repromaterijali su bili izuzetno skupi… Sa koliko toliko povećanom cijenom i svim podsticajima, poljoprivrednici su mogli da budu samo manje u minisu, a u dobitku ove godine ne mogu nikako biti. Uvijek zaboravljamo činjenicu da smo mi, Republika Srpska i BiH, zavisni od uvoza i po pitanju pšenice i svih roba koje proizvodimo na našoj teritoriji, mi to ipak sve uvozimo, zavisni smo od uvoza.  Treba da nam bude prioritet i zadatak svih nivoa vlasti da se prvo otkupi od našeg proizvođača pa tek onda ukoliko postoji potreba, da idemo za uvozom“, objašnjava Vučković. 

On je istakao da će se osjetiti smanjenje, kada je riječ o zasijanim površinama, ali smatra da će Semberija i dalje zadržati epitet najveće žitnice u Srpskoj. 

Obim sjetve, kao i uvijek do sada, odrediće finansijska moć poljoprivrednih proizvođača. 

Dešavanja u Bijeljini 
Izvor: desavanjaubijeljini.com 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име