Petrović najavio tematske tekstove oko Afričke kuge svinja

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović obratio se javnosti putem svog zvaničnog FB naloga te najavio tematske tekstove oko Afričke kuge svinja te post prenosimo u cijelosti:

Kao što sam i obećao, od danas počinjemo sa serijom tekstova u vezi sa svim pojedinostima oko Afričke kuge svinja, prvi tekst posvećujemo temi koja najviše interesuje poljoprivrednike koji uzgajaju svinje.

Prva stavka koja je u žiži interesovanja je ISPLATA ODŠTETE za sve farme – domaćinstva gdje je dokazano prisustvo virusa Afričke kuge svinja zbog čega je sprovedena eutanazija. Do sada je u Bijeljini zaključno sa jučerašnjim danom eutanazirano 12.436 svinja, ono na čemu smo insistirali to je da se što prije započne sa isplatom odštete svim domaćinstvima/farmama jer nam je jasno da je egzistencija naroda u velikoj mjeri narušena. Kompletna finansijska odšteta za eutanazirane svinje isplaćuje se preko Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, isplata je počela u ponedjeljak 24.jula 2023. godine.

Cjenovnik po kojem se vrši isplata odštete, a koji je formiralo Ministarstvo poljoprivrede je sljedeći:

-Prasad do 35kg – cijena je 6,5KM/kg

-Svinje od 35-80kg – cijena je 5 KM/kg

-Svinje od 80-130kg – cijena je 4,20KM/kg

-Suprasne nazimice i priplodne krmače – cijena je 1000KM po grlu/komadu

-Priplodni nerastovi – 1000KM po grlu/komadu

-Svinje van pomenutih klasa, a iznad 130kg – cijena je 3,20 KM/kg

Ako mene lično pitate ovaj cjenovnik je izuzetno korektan i ja ni kao gradonačelnik, ni kao čovjek koji ima svinje u svom domaćinstvu, dakle kao poljoprivrednik, nemam nikakav prigovor na aktuelni cjenovnik jer je on sastavljen prema aktuelnim tržišnim cijenama.

Bilo je komentara da je na početku poljoprivrednicima predstavljen drugi i još povoljniji cjenovnik, ja taj cjenovnik nisam vidio i ne znam o čemu se tačno radi, ali sam obećao da ćemo ispitati i da ćemo se oglasiti ako budemo imali kakve konkretne informacije.

Dakle ponavljam da nemam zamjerki na aktuelni cjenovnik, ALI ono što sam naglasio ministru Miniću i ono o čemu ću voditi računa to je da sva domaćinstva/farme koja su pretrpjela štetu i gdje su eutanazirane svinje dobiju odštetu po ovom cjenovniku, da ne bude isplata do jednog momenta po ovom cjenovniku, a onda da kažu iz Ministarstva poljoprivede – e, sada smo potrošili izdvojeni novac i obustavlja se isplata odštete ili da kažu da su prinuđeni da koriguju cjenovnik.

Moj zadatak kao gradonačelnika biće da pratim dinamiku odštete i podignem glas ako dođe do prestanka isplata odštete ili korekcije cjenovnika, to je ono što se ne smije desiti i što moramo spiječiti i što sam jasno i glasno rekao ministru.

Ministarstvo poljoprivrede je navelo da je za sada obezbijedilo 3 miliona KM, a procjenjuje se da za ovih 12436 svinja koje su do sada eutanazirane je neophodno ugrubo između 5,5-6 miliona KM, što znači da ministarstvo za sada ima da isplati polovinu, i to je kamen na koji ne smijemo dozvoliti da se spotaknemo i tu ću ja kao gradonačelnik stati uz svoj narod.

Druga stavka bitna, po meni i najbitnija je INTERVENTNI OTKUP RADI SANITARNOG KLANJA!

Ministarstvo poljoprivrede je započelo proceduru za interventni otkup i sanitarno klanje svinja u ugroženom i zaraženom području, što ispred Grada Bijeljina pozdravljamo, te apelujemo i savjetujemo uzgajivače svinja iz Bijeljine da se prijave.

Zašto je ovo bitno?

Bitno je da bi sačuvali što je više moguće domaći stočni fond, jer je bolje da domaće svinje budu podvrgnute klanju, obradi i izradi mesnih prerađevina za domaće tržište nego da budemo prinuđeni da svinje eutanaziramo i da iste završavaju u jamama. Posebno apelujemo na male i srednje proizvođače koji u svojim domaćinstvima imaju do 50 tovnih svinja (od 80-120kg) ili svinja van klase da se prijave Odjeljenju za poljoprivredu Gradske uprave na broj telefona 055/233-428.

Veterinarski inspektor je taj koji nakon testiranja svinja na virus Afričke kuge po pristizanju negativnog nalaza može da odobri upućivanje svinja na hitno klanje u klaonice koje se nalaze u ugroženom i zaraženom području a to su: ’’Kod Milenka SS’’ u Gornjem Crnjelovu, ’’Globus’’ d.o.o. i MI ’’ZP Komerc’’ d.o.o. Bijeljina koje su dobile rješenje da ispunjavaju uslove za obavljanje djelatnosti klanja i prerade. Prema Rješenju Ministarstva poljoprivrede za sada interventni otkup važi samo za tovljenike, ispred našeg Lokalnog kriznog centra u Bijeljini uputili smo zahtjev da se interventnim otkupom obuhvati i prasad do 35kg kao i svinje van klase preko 130kg, jer prema podacima sa kojima raspolažemo na teritoriji našeg grada imamo oko 10.000 prasadi.

Odgovor od Ministarstva poljoprivrede za interventi otkup pomenutih klasi svinja još uvijek čekamo, ali ćemo slati urgencije i nećemo odustati od ovog zahtjeva. Trenutna cijena za interventni otkup tovljenika je 4,2KM po kg, cijenu je odredilo Ministarstvo poljoprivrede koje isplaćuje 50% od cijene (2,1KM) a drugih 50% isplaćuju registrovane klaonice (2,1KM).

Vezano za interventni otkup građani imaju zamjerku jedne prirode, a ja imam zamjerku druge prirode.

Među vašim komentarima često se može pročitati da zamjerate to što će klaonice gore navedene otkupiti svinjska grla po cijeni od 2,1KM. Meni lično ovo ne smeta i mislim da je logično, jer da bi neko preuzeo na sebe otkup većih količina u kratkom vremenskom trenutku prvo mora imati dovoljno para za isplatu, drugo mora angažovati dodatnu radnu snagu ili mora platiti radnicima u klaonicama prekovremene sate i potpuno je ispravno i u redu da se on mora nekako stimulisati.

Ministarstvo je preuzelo odgovornost i isplatiće 50% te tako stimulisati klaonice, ali i obezbijediti adekvatnu cijenu za domaćinstva koja će ući u sistem interventnog otkupa. Šta god o kome ko mislio, ovdje nema problema, bolje je da meso završi u domaćim klaonicama nego da naše meso izvozimo. Da država ima svoju Industrija mesa i mesnih prerađevina to bi bilo idealno, ali je nemamo i zavisni smo od manjih klaonica! Jedino što ovdje vidim kao problem je to što je Ministarstvo poljoprivrede za sada izdvojilo samo 2 miliona KM za interventni otkup što je dovoljno za kupovinu oko 4 hiljade tovljenika, a to je malo!

Gdje ja vidim problem i o čemu sam aktivno diskutovao sa ministrom Minićem je problem uzorkovanja krvi radi analize na prisustvo virusa Afričke kuge svinja. Moj stav je da je dovoljno izvršiti uzorkovanje u broju koji odgovara 4-7% od ukupnog broja svinjskih grla i tako je rađeno u velikom broju inostranih zemalja. Ali donijeta je odluka da se uradi 100% testiranje, to jest da pre interventnog otkupa se testiraju sve svinje na farmi.

I sada ću vam prenijeti šta se već desilo, farma u Magnojeviću koja broji 400 svinja, uzorkovana je krv od svih 400 svinja i svih 400 uzoraka je bilo negativno na virus Afričke kuge, svinje su završile u klaonici, i uzeto je po klanju 8 slezina (2% od 400) koje su poslate na drugi nivo analiza i dokazan je virus Afričke kuge u uzorku svih osam slezina, te su sve polutke završile u jami i te svinje se tretiraju kao eutanazirane.

Ovo je veliki problem koji možemo očekivati da ćemo imati i na drugim farmama i dolazimo do toga da se nameće pitanje koliko će mesa ostati za prehranu!

Ovdje leži apsurd svih apsurda, ne možemo 100% testirati naše meso a da uvozimo svinje i mesne prerađevine iz inostranstva bez ikakvog testiranja, jel to znači da naše svinje i naše meso ispitujemo i potom bacamo u jame ako je zaraženo, a inostrano konzumiramo i skladištimo i uzgajamo svinje na slijepo? Ovdje nema logike i ovdje leži problem i ovdje veterinarska struka mora što prije da se izjasni i revidira donetu odluku!

Sutra tema – Eutanazija – način sprovođenja i da li je morala biti sprovedena na svim farmama gdje je dokazan virus Afričke kuge?

Pitanja u vezi sa isplatom odštete i interventnim otkupom možete slobodno postavljati ovdje i možemo diskutovati na datu temu!

Živi i zdravi mi bili!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име