Kako bi smanjio rizik od sajber napada, Google je pokrenuo pilot program koji ograničava pristup internetu za određeni broj zaposlenih, objavio je CNBC. U okviru ovog programa, zaposlenima će biti dostupni samo interni veb alati i sajtovi u vlasništvu Googlea, kao što su Google Drive, Google Maps i Gmail.

„Zaposleni u Googleu često su na meti napada“, navodi se u internom dokumentu kompanije do kojeg je došao CNBC. „Ako je uređaj zaposlenog u Googleu kompromitovan, napadači mogu pristupiti korisničkim podacima i infrastrukturnom kodu, što bi moglo dovesti do velikog incidenta i narušiti povjerenje korisnika.“

Pristup internetu će biti znatno ograničen na desktop računarima zaposlenih, pri čemu će biti onemogućeno pokretanje sistemskih komandi ili instaliranje softvera. Ironično, sve se to dešava u kompaniji čije je postojanje usko vezano za internet, i koja ima za cilj da „organizuje svjetske informacije i čini ih univerzalno dostupnim i korisnim.“

Prvobitno je odabrano 2.500 zaposlenih da učestvuju u ovom pilot programu, ali je Google dozvolio zaposlenima da se povuku iz programa nakon što je dobio povratne informacije od njih, i zatražio dobrovoljce voljne da učestvuju u ovom eksperimentu, prenosi Telegraf.

„Bezbjednosti naših proizvoda i korisnika je jedan od naših glavnih prioriteta. Rutinski istražujemo načine da ojačamo naše unutrašnje sisteme protiv napada,“ objasnio je portparol Google-a.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име