Crkva Prečistog Srca Marijina u Bijeljini, koja je sjedište najistočnije župe Vrhbosanske nadbiskupije, u proteklih mjesec dana je dobila uređaje za hlađenje i grijanje, a cjelokupni projekat koštao je 8.200 KM, od čega je bijeljinska Gradska uprava obezbijedila 7.500 KM.

Velečasni Andrej Lukanović, župnik Župe Prečistog Srca Marijina, rekao je za InfoBijeljinu da su dio novca koji je nedostajao za ugradnju klimatizacije obezbijedili vjernici, ali da zahvalnost duguju i firmi koja je sprovodila projekat i omogućila značajan popust kada je riječ o cijeni uređaja.

Gradska uprava nam je pomogla da realizujemo značajan projekat, posebno u vrijeme kada svjedočimo ekstremnim temperaturama, a znamo da su oni koji dolaze u našu crkvu uglavnom stariji ljudi. Važno je da im bude prijatno ljeti, ali i u zimsko vrijeme kada dođu na molitvu. Dio novca koji je nedostajao skupili su vjernici, ali moram pomenuti i gospodina Dragana Savića, vlasnika kompanije „Royal Company“ koji je obezbijedio popust od 3.500 KM za potrebne instalacije – naveo je Lukanović.

On je istakao da je uređaj za klimatizaciju smješten na dijelu krova crkve, gdje je teško primjetan i gdje ne narušava estetsku sliku objekta.

Podsjetiću vas da je ova crkva 2015. godine proglašena spomenikom kulture u BiH i da je pod zaštitom države. Projekat klimatizacije urađen je tako da se u unutrašnjosti objekta uopšte ne primjećuje sistem za hlađenje, odnosno grijanje, te izgled ni u kom slučaju nije narušen – naglasio je Lukanović.

Crkva Prečistog Srca Marijina katolička je župna crkva u Bijeljini, koja je sagrađena 1886. godine, a projektovao ju je poznati arhitekta Josip Vancaš.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: infobijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име