Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske odobrio je danas, na telefonskoj sjednici, isplatu dva miliona KM za sanaciju štete od afričke kuge svinja.

Sredstva će biti usmjerena za otkup zdravih životinja na ugroženom i zaraženom području, u nastojanju da se obezbijedi dovoljna količina domaćih poljoprivrednih proizvoda i ublaže poremećaji na tržištu, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Odobrenim sredstvima biće subvencionisan otkup zdravih svinja iz ovih područja, na način da će proizvođači dobiti 50 odsto procijenjene vrijednosti svinja, dok će preostalih 50 odsto obezbijediti otkupljivači, navodi se u saopštenju.

Novac će biti isplaćivan na osnovu pojedinačnih rješenja koje će za svakog poslovnog subjekta i fizičko lice donijeti Agencija za agrarna plaćanja.

Ova mjera preduzeta je s ciljem sanacije ekonomske štete od afričke kuge svinja koju trpe proizvođači sa ugroženog i zaraženog područja, a na čijim farmama, uzorkovanjem krvi životinja, nije utvrđena afrička kuga svinja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име